Reuters: Ucraina şi dezinformarea rusă, pe agenda unei reuniuni între Paris, Berlin şi Varşovia

A.F.
Internaţional / 12 februarie

Reuters: Ucraina şi dezinformarea rusă, pe agenda unei reuniuni între Paris, Berlin şi Varşovia

Lupta împotriva dezinformării venite din partea Rusiei şi creşterea sprijinului pentru Ucraina se află pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, care a are loc luni, în apropiere de Paris, relatează AFP.

Noul şef al diplomaţiei franceze, Stephane Sejourne, i-a invitat pe omologul său german, Annalena Baerbock, şi pe omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, la o reuniune în format "Weimar" la Château de La Celle-Saint-Cloud, la periferia Parisului, un loc istoric deţinut de Ministerul Afacerilor Externe şi unde au venit cândva regina Elisabeta a II-a şi Jacqueline Kennedy.

Luni, Franţa, Germania şi Polonia vor dezvălui un nou acord de cooperare pentru a combate operaţiunile de dezinformare străine, în special cele care provin din Rusia, a anunţat Sejourne în weekend.

De asemenea, miniştrii vor prezenta un raport comun cu privire la noile atacuri informaţionale lansate de Moscova împotriva celor trei ţări.

"Cele trei ţări ale noastre au fost victimele aceleiaşi strategii de destabilizare. Luni, vom face anunţuri privind o nouă cooperare împotriva dezinformării şi a atacurilor informaţionale ruseşti", a declarat Stephane Sejourne într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France.

Până în prezent, atacurile au fost lansate prin intermediul "fabricilor de troli" şi al site-urilor de ştiri false.

"Vom dezvălui publicului instrumentele acestei dezinformări în mod transparent. Vom dezvălui atacurile care au fost comise. Şi cu dovezi", a adăugat ministrul, subliniind, de asemenea, "dovezi coroborate care indică faptul că există operaţiuni latente. Instrumente care pot fi activate în orice moment, în special în timpul unor alegeri" în cele trei ţări.

Potrivit ministrului, aceste atacuri sunt concepute pentru a diviza opinia publică, dacă nu îi divizează pe liderii Uniunii Europene, care intenţionează să continue să susţină Ucraina în război cu Rusia.

Chiar în ziua în care şi-a preluat funcţia, Stephane Sejourne a marşat pe ideea că "a ajuta Ucraina înseamnă a garanta victoria democraţiei". Ministrul a ales să facă prima sa vizită oficială la Kiev, înainte de a merge la Berlin şi Varşovia.

Parisul, Berlinul şi Varşovia consideră că o cooperare mai strânsă în cadrul triunghiului de la Weimar este o modalitate de a consolida poziţia Europei pe scena internaţională şi de a răspunde mai eficient la provocările comune. Cele trei ţări au o greutate considerabilă, atât din punct de vedere geografic - ele reprezintă Europa de Vest, Centrală şi de Est -, cât şi demografic, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, aproape jumătate din populaţia UE.

Ponderea lor este, de asemenea, militară (mai mult de un sfert din cheltuielile militare) şi politică, cu o largă reprezentare.

Ziua de luni va fi, de asemenea, dedicată Orientului Mijlociu şi războiului din Gaza, un alt domeniu de preocupare majoră care, pentru o vreme, părea să eclipseze războiul din Ucraina.

Stephane Sejourne, care a fost recent în regiune, va discuta cu omologii săi despre lupta împotriva terorismului, despre eliberarea ostaticilor, inclusiv a celor trei cetăţeni francezi care sunt încă reţinuţi în Fâşia Gaza, despre sancţiunile împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas şi împotriva coloniştilor israelieni violenţi din Cisiordania, despre armistiţiul umanitar şi despre posibile iniţiative pentru a evita escaladarea regională.

O declaraţie comună urmează să fie emisă la finalul reuniunii, iar o conferinţă de presă este programată pentru ora locală 17:15 (16:15 GMT).

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Ucraina şi dezinformarea occidentala, pe agenda unei reuniuni între marile orase din Rusia,

  ce misto e realitatea alternativa 

  1. Ma gandesc ca participi!

   Participa exclusiv,

   cei care nu au din ce finanta cheltuielile zilnice 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb