Rezoluţie pentru combaterea fenomenului Fake News

O.D.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 12 decembrie 2018

Fenomenul "Fake News" ameninţă serios încrederea oamenilor în informaţiile oferite de mass-media. Agenţii de presă din Europa şi-au unit forţele pentru a lupta împotriva ameninţării din ce în ce mai mari pe care o reprezintă ştirile false. Într-o rezoluţie adoptată la Tirana, acestea se angajează să dezvolte instrumente şi reguli eficiente pentru a permite jurnaliştilor şi utilizatorilor de internet să lupte împotriva dezinformării, precum şi să promoveze mass-media demne de încredere şi să educe utilizatorii să navigheze în mediul digital.

Agenţiile de presă care au participat la conferinţa internaţională "News Agencies vs. Fake News", organizată de agenţia de ştiri ATA, la Tirana, au convenit, de asemenea, să coopereze în mod direct pentru verificarea ştirilor şi descoperirea în timp util a celor false şi să îmbunătăţească transparenţa ştirilor online, care implică o dezvoltare consecventă a jurnalismului profesional, informează Agerpres. Scopul acestor măsuri este de a diminua impactul ştirilor false asupra comunităţilor la nivel local, naţional şi internaţional, de a evidenţia entităţile care se află la originea diseminării de ştiri false şi de a întări activitatea şi profilul agenţiilor de presă ca furnizori de ştiri reale.

De asemenea, se urmăreşte sensibilizarea opiniei publice cu privire la pericolul pe care îl reprezintă ştirile false pentru societăţile noastre, dar şi a profesioniştilor din domeniul mass-media cu privire la impactul fenomenului asupra întregului mediu de presă, creşterea abilităţilor jurnaliştilor în identificarea şi evitarea ştirilor false şi promovarea de ştiri reale, imparţiale şi exacte. Rezoluţia, adoptată în ultima zi de lucrări a conferinţei de la Tirana şi dată publicităţii în 10 decembrie, a fost iniţiată de 13 agenţii de ştiri: ATA (Albania), PAP (Polonia), CNA (Cipru), ANA-MPA (Grecia), BTA (Bulgaria), KosovaPress (Kosovo), TASR (Slovacia), ANADOLU (Turcia), AzerTac (Azerbaidjan), AGERPRES (România), TANJUG (Serbia), HINA (Croaţia), UKRINFORM (Ucraina). Semnatarii solicită tuturor agenţiilor de ştiri, indiferent dacă sunt finanţate de stat sau private, precum şi asociaţiilor internaţionale de agenţii de ştiri, să adere la această Rezoluţie.

Şefii agenţiilor de presă prezenţi la conferinţa de la Tirana au insistat pe necesitatea de a face faţă fenomenului global al ştirilor false, subliniind că noile tehnologii permit răspândirea rapidă de ştiri false şi confuze care încalcă una dintre libertăţile fundamentale ale omului, respectiv dreptul la informare.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro