Richard Fisher: "Guvernul SUA este vinovat de ritmul lent al redresării economiei"

Ziarul BURSA #Internaţional / 5 noiembrie 2013

Politica fiscală iresponsabilă, instabilă şi ineficientă a Guvernului SUA a încetinit redresarea economiei americane şi a neutralizat măsurile de politică monetară ultrarelaxată adoptate de Rezerva Federală, a afirmat, recent, un oficial din conducerea Băncii Centrale americane. "Deşi politica Fed a fost adecvată condiţiilor economice, Guvernul federal al SUA a arătat în cel mai bun caz adaptabilitatea unui koala (fără a fi oricum tot atât de drăguţ)", a declarat Richard Fisher, preşedintele Rezervei Federale din Dallas, una dintre cele 12 instituţii care intră în componenţa Fed. Aceasta a explicat că, spre deosebire de modul în care a avut loc redresarea în alte ţări, Guvernul SUA a avut un rol represiv.

"Incapacitatea Executivului nostru de a acţiona unitar a contracarat politica pro-ciclică a Rezervei Federale", a spus acesta.

Fed a achiziţionat lunar bonduri de Trezorerie şi obligaţiuni ipotecare în valoare de 85 de miliarde de dolari, în încercarea de a încuraja investiţiile, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativă, în luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16%, însă rata şomajului s-a menţinut la un nivel ridicat.

Richard Fisher s-a opus deciziei Fed de achiziţionare de active, deoarece crede că este prea puţin pentru relansarea economiei, atâta timp cât autorităţile continuă conflictul privind bugetul şi nu reuşesc să rezolve problemele legate de dezechilibrele fiscale pe termen lung. De asemenea, oficialul Fed a avertizat că menţinerea politicii ultrarelaxate o perioadă prea mare de timp ar putea determina majorarea ratei inflaţiei.

Richard Fisher a avertizat că, dacă menţine nivelul actual, Fed ar putea să cumpere toate obligaţiunile ipotecare (MBS), însă a adăugat că Fed nu ar trebui să oprească brusc achiziţiile, deoarece ar fi mult prea violent pentru piaţă. În iunie, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, declara, citat de Agerpres, că Fed ar dori să reducă treptat injecţiile de lichidităţi, urmând să le oprească complet în momentul în care rata şomajului va ajunge la 7%, lucru care ar urma să se întâmple până la mijlocul lui 2014.

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro