RMC Sport: Avocaţi cer FIFA să investigheze situaţia drepturilor omului în Arabia Saudită

O.D.
Sport / 24 mai

Sursa foto:facebook / Saudi Arabian Football Federation

Sursa foto:facebook / Saudi Arabian Football Federation

Un grup de avocaţi solicită FIFA să investigheze situaţia drepturilor omului în Arabia Saudită, singura ţară care a candidat la organizarea Cupei Mondiale din 2034, relatează RMC Sport.

Arabia Saudită va organiza Cupa Mondială din 2034, deoarece a fost singura ţară care a depus o candidatură pentru a găzdui competiţia, în octombrie 2023. Miercuri, un grup de avocaţi specializaţi în drept internaţional a cerut FIFA să investigheze situaţia drepturilor omului din regatul saudit.

Potrivit informaţiilor The Guardian, un document de 22 de pagini redactat de avocaţii elveţieni Mark Pieth şi Stefan Wehrenberg şi de englezul Rodney Dixon, care a reprezentat-o pe soţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în 2018, a fost trimis la sediul FIFA din Zurich, Elveţia.

Avocaţii îndeamnă FIFA să îşi folosească puterea pentru a determina Arabia Saudită să respecte bazele dreptului internaţional al drepturilor omului. În mai 2017, Consiliul FIFA a adoptat propria politică în domeniul drepturilor omului.

Cei trei experţi acuză lipsa libertăţii de exprimare în ţară, tratamentul deţinuţilor politici şi al lucrătorilor străini, precum şi limitarea drepturilor şi libertăţilor femeilor.

În documentul citat de The Guardian, avocaţii identifică patru domenii în care Arabia Saudită trebuie să facă progrese. În primul rând, regatul saudit trebuie să elibereze toţi prizonierii politici şi pe cei deţinuţi în mod arbitrar şi să trateze toţi prizonierii în conformitate cu standardele privind drepturile omului. Avocaţii doresc ca guvernul saudit să nu intervină în sistemul judiciar al ţării. De asemenea, experţii consideră că legislaţia saudită a muncii trebuie modificată pentru a permite lucrătorilor străini să părăsească ţara sau locul de muncă fără a cere permisiunea guvernului.

"În cele din urmă, regatul saudit trebuie să îmbunătăţească drepturile femeilor prin "incriminarea violului marital, garantarea unei protecţii adecvate împotriva violenţei domestice şi permiterea femeilor să fie tutorele legal al copilului lor dacă acest lucru este în interesul superior al copilului", menţionează The Guardian.

Acest stat din Orientul Mijlociu şi-a depus candidatura în octombrie 2023 pentru a găzdui Cupa Mondială din 2034. Nicio altă ţară nu s-a oferit să găzduiască această competiţie. Prin urmare, monarhia a fost câştigătoarea logică. Arabia Saudită este adesea semnalată de ONG-uri pentru practici care contravin drepturilor omului. În martie anul trecut, Amnesty International a condamnat încarcerarea a 12 suporteri ai clubului de fotbal Al Safa pentru că au scandat un cântec şiit în timpul unui meci.

La rândul său, Arabia Saudită face tot ce îi stă în putinţă pentru a-şi îmbunătăţi imaginea prin programul său "Viziunea 2030", care vizează dezvoltarea economiei şi a societăţii sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb