Romamerica, companie controlată de Marian Miluţ, şi-a diminuat deţinerea la Prefab

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 22 septembrie

Romamerica, companie controlată de Marian Miluţ, şi-a diminuat deţinerea la Prefab

Celco a ajuns să aibă 27% din producătorul de BCA

Romamerica International, companie controlată de omul de afaceri Marian Miluţ, a scăzut sub pragul de deţinere de 75% din Prefab Bucureşti (PREH), conform unui raport al producătorului de BCA publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Practic, Romamerica a ajuns să aibă 69,6% din Prefab, faţă de 83,1% la jumătatea anului, conform raportărilor afişate de operatorul pieţei noastre de capital. Pachetul de acţiuni vândut de firma omului de afaceri a fost cumpărat de Celco Constanţa, producător de materiale de construcţii deţinut de Niculae şi Ion Duşu, care a ajuns la o deţinere de 26,36% din Prefab. Împreună cu deţinerea de 0,73% a lui Nicolae Duşu, cei doi fraţi controlează 27,09% din producătorul de BCA. Schimbul a fost realizat în data de 20 septembrie, la un preţ unitar de 2,3 lei, cu 3,36% sub referinţa din piaţa "regular". Valorea tranzacţiei a fost de 14,95 milioane de lei.

La începutul lunii aprilie, Celco achiziţionase 13% din producătorul de BCA de la SIF Muntenia.

Pentru prima jumătate a anului, Prefab Bucureşti a raportat un profit net de 0,4 milioane de lei, cu mult sub cel din primele şase luni ale anului trecut, de 7,1 milioane de lei, în condiţiile în care veniturile au scăzut într-un ritm mai accelerat decât cheltuielile.

"Criza energetică declanşată în anul 2021, resimţită puternic la începutul anului 2022 , a cauzat involuţii economice atât la nivel mondial cât şi naţional care au condus la creşterea semnificativă a costurilor de producţie şi implicit a contractării cererii în piaţa materialelor pentru construcţii. Costul de producţie în anul 2022 este la un nivel superior celui anticipat la începutul anului. Majorările au fost determinate de ascensiunea preţurilor la nivel internaţional şi naţional pentru gaz natural, energie electrică şi combustil, care au cauzat la rândul lor majorări în lanţ pentru toate produsele", se specifică în raportul semestrial.

În plus, conflictul armat din Ucraina a generat implicaţii multiple asupra economiilor europene şi asupra economiei naţionale, iar impactul psihologic resimţit de către populaţie este semnificativ, se adaugă în raport. "Existenţa unui conflict la graniţa coroborat cu scumpirea traiului zilnic a determinat orientarea consumului polulaţiei către produsele strict necesare în detrimentul altor produse", spun reprezentanţii companiei.

Evaluarea bursieră a Prefab Bucureşti se ridică la 115,5 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro