România, amendată de CEDO pentru complicitate la infracţiuni împotriva persoanelor LGBT

George Forcoş
Miscellanea / 9 iunie 2016

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a amendat astăzi România cu 14.000 mii de euro pentru ineficienţa organelor de cercetare penală în investigarea unui atac homofob împotriva a şase tineri români şi străini participanţi la GayFest2006, informează "Coaliţia Antidiscriminare" prin intermediul unui comunicat de presă.

CEDO a decis că România a încălcat dreptul celor doi petenţi de a nu fi supuşi la tratamente degradante, cât şi dreptul acestora de a nu fi discriminaţi de autorităţi, indiferent de orientare sexuală şi identitate de gen. De asemenea, CEDO consideră că autorităţile române se fac vinovate de o investigaţie ineficientă, întrucât nu au cercetat rolul motivaţiei din spatele agresiunii - ura faţă de persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender (LGBT). Curtea consideră că organele de cercetare penală trebuie să investigheze riguros infracţiunile motivate de ură şi motivul din spatele agresiunii. În caz contrar, statul devine complicele atacatorilor, acceptând tacit violenţa împotriva persoanelor LGBT.

"Astăzi CEDO a sancţionat statul român pentru că a tratat cu nepăsare şi neprofesionalism un caz de violenţă îndreptat împotriva unor tineri pentru că au participat la marşul gay din 2006. Din păcate, în cei zece ani de la violenţele de la metrou din iunie 2006, autorităţile au continuat să afişeze aceeaşi pasivitate complice în faţa altor cazuri de violenţă şi intimidare săvârşită din homofobie. Până când să achite contribuabilul român nota de plată pentru nişte funcţionari care refuză să îşi facă treaba?," a declarant Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului şi reprezentanta Asociaţiai ACCEPT şi Coaliţiei anti-discriminare, conform sursei citate.

Pe 4 iunie 2006 a avut loc ce-a dea doua ediţia a Marşului Diversităţii din cadrul GayFest (actualul Bucharest PRIDE). Evenimentul, întâmpinat cu violenţe, a strâns în jur de 400 de participanţi, înconjuraţi de sute de jandarmi care formau un lanţ uman pentru a-i proteja de protestatari agresivi. Protestatarii, membri ai unor organizaţii şi grupuri de extremă dreapta, au scandat lozinci pline de ură la adresa persoanelor LGBT şi au aruncat cu pietre, cocktailuri Molotov şi alte obiecte contondente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro