România este campioană la accidentele rutiere

G.D.
Miscellanea / 27 martie

România este campioană la accidentele rutiere

Cel puţin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese, conform unui comunicat remis redacţiei. Astfel, ţara noastră deţine trista "performanţă" de a fi "campioană" în Europa Centrală şi de Est la acest capitol, dacă nu chiar în întreaga Uniune Europeană.

Potrivit sursei citate, în România, frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6%, faţă de circa 4% în Bulgaria, 3.2% în Polonia, 2.8% în Cehia, 2.3% în Ungaria şi 1.65% în Croaţia. Cu alte cuvinte, mai puţin de 2 maşini din 100 înmatriculate în Croaţia produc accidente, de aproape patru ori mai puţin decât în ţara noastră, arată o analiză realizată de UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare în rândul mai multor asociaţii naţionale ale asigurătorilor din Europa.

Mai mult, chiar dacă în ţara noastră frecvenţa medie a accidentelor este de circa 6%, în cazul autovehiculelor de transport marfă frecvenţa este şi mai mare, de 20.4%, iar în cazul autovehiculelor destinate transportului de călători frecvenţa este de 18.9%. Nu în ultimul rând, menţionăm că frecvenţa atinge valori duble faţă de medie (12.7%) în cazul tinerilor de până în 30 de ani care conduc autovehicule cu motoare de peste 2.500 cm, arată datele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară. Toţi aceşti factori, şi nu numai, se regăsesc şi în nivelul primelor de asigurare RCA.

La fel de îngrijorător este şi faptul că în ceea ce priveşte dauna medie, adică despăgubirile plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA, România se situează în top. Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de circa 2.160 EUR, faţă de 1.690 EUR în Polonia, 2.020 EUR în Slovacia sau 2.060 EUR în Cehia, subliniază sursa citată.

În plus, România înregistrează şi o severitate ridicată a accidentelor, cu o rată de două ori mai mare decât media europeană în ceea ce priveşte decesele provocate de accidentele în trafic. Astfel, conform Eurostat, datele statistice arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 46 la un milion de locuitori - deşi eforturile autorităţilor au dus la o scădere a acestui indicator. Toate acestea în contextul în care anul 2022 a fost considerat cel mai sigur an din punct de vedere rutier în România.

Aceste statistici sumbre au inclusiv o dimensiune economică, frecvenţa şi severitatea ridicate ale accidentelor regăsindu-se în despăgubirile plătite de companiile de asigurări în baza poliţelor RCA şi, prin urmare, şi în nivelul primelor de asigurare RCA.

Contextul descris, dublat şi de neajunsurile legislaţiei în domeniu - care nu permite asigurătorului un control al costurilor cu despăgubirile, conduc la dezechilibre în funcţionarea normală a pieţei de asigurări bazată pe competitivitate, profitabilitate şi prudenţialitate - şi pot fi considerate cauze pentru numărul scăzut de asigurători care activează pe zona RCA. Spre exemplu, în acest moment, în România sunt active 8 astfel de companii, în comparaţie cu 21 în Polonia, 16 în Bulgaria, 12 în Cehia şi Ungaria şi 11 în Croaţia.

Asigurătorii din România îşi doresc să fie în continuare alături de şoferi şi de victimele accidentelor rutiere, investind pe o piaţă liberă şi competitivă, care să atragă în ţară şi alţi competitori, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toti conduc beti, drogati, fara permis, cu permis luat pe spaga, de ce ne miram???

    Politia rutiera inafara ca sta acunsa in boscheti cu radarul nu mai face nimic, numai la birou!

    Soselele bune, le poti numa pe degete... 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro