România şi-a ales avocaţii care o vor reprezenta la ICSID în arbitrajul de investiţii având 44 de reclamanţi

J.P.
Miscellanea / 18 noiembrie 2020

România şi-a ales avocaţii care o vor reprezenta la ICSID în arbitrajul de investiţii având 44 de reclamanţi

Pelinari & Pelinari reprezintă România într-un litigiu arbitral investiţional care se va judeca în conformitate cu regulile de arbitraj ale Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, instituţie care face parte din grupul Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, SUA. Alături de Pelinari & Pelinari, din consorţiul constituit pentru a apăra interesele României, fac parte şi Dechamps International Law şi 3 Verulam Buildings din Londra, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Litigiul arbitral a fost iniţiat de 44 de Reclamanţi care au dezvoltat în România proiecte în domeniul energiei regenerabile: 15 companii din Italia, Grecia, Luxemburg, Germania, Turcia, Republica Cehă şi Cipru, un fond de private equity şi 28 de persoane de cetăţenie greacă, italiană şi cehă. Aceştia acuză nerespectarea protecţiei conferite de Tratatul Cartei Energiei (Energy Charter Treaty), un acord internaţional de investiţii care stabileşte un cadru multilateral pentru cooperarea în industria energiei, prin modificările legislative pe care România le-a adoptat în perioada 2011 - 2014.

Conform sursei citate, acest caz este unul complex atât din perspectiva problemelor de drept substanţial, naţional şi al Uniunii Europene, cât şi a problemelor procedurale pe care le ridică, fiind o speţă cu 44 de reclamanţi. Întrucât regulile privitoare la procedura şi managementul de caz ale arbitrajului de investiţii nu au fost concepute pentru aceste cazuri colective, se preconizează a fi un caz ieşit din tipare, care poate crea jurisprudenţă de referinţă la nivelul dreptului internaţional al investiţiilor.

Alexandru Stănescu, Esq. LLM, MBA, membru în echipa de coordonare a consorţiului ce reprezintă România: "Deşi am lucrat în cadrul mai multor dosare de arbitraj internaţional în afara României, actuala provocare este una pe care o aşteptam de ceva vreme - ca avocat în arbitraj internaţional, nu există o mai mare onoare decât cea de a-ţi reprezenta propria ţară. Am adus alături o echipă pluridisciplinară, cu o experienţă cumulată de peste 50 de ani în arbitrajul internaţional şi de investiţii.''

ICSID este una din cele cinci instituţii ce formează Grupul Băncii Mondiale, fiind o structură care oferă servicii de arbitraj instituţionalizat unice şi extrem de valoroase pentru rezolvarea internaţională a disputelor investiţionale.

Cauzele în care investitori străini pornesc un litigiu arbitral investiţional împotriva ţării gazdă, în baza unor tratate internaţionale, au o frecvenţă mai redusă comparativ cu arbitrajele internaţionale comerciale, provocatoare atât prin complexitate cât şi prin tipicitate.

"Acest litigiu arbitral reprezintă o noutate în istoricul cazurilor ICSID din perspectiva numărului mare de reclamanţi şi, deci, şi din perspectiva complexităţii juridice a argumentelor la care vom răspunde: este ca şi când ai juca o partidă de tenis cu 44 de jucători de cealaltă parte a fileului.

Desigur, este o provocare serioasă din punct de vedere profesional când ai fost mandatat să aperi propria ta ţară, şi este o plăcere sa lucrezi si cu şi contra câtorva dintre cele mai bune echipe de avocaţi din lume. Vom aborda acest litigiu aşa cum ştim noi mai bine: temeinic, cu maximă atenţie, fără loc de eroare. Cand faci absolut totul cât poţi de bine, de obicei, rezultatele nu întârzie să apară. Experienţa pe care am acumulat-o în cei douăzeci de ani de profesie, timp în care am reprezentat clienţi publici şi privaţi în arbitrajul internaţional, va contribui în mare măsură în acest litigiu arbitral investiţional". Andrei Pelinari, Esq. LLM, FCIArb, managing partner Pelinari & Pelinari - liderul consorţiului ce reprezintă România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lauda de sine, miroase oare bine? daca finalul nu va fi cel dorit, reclama facuta cu ajutorul Bursa, este OK??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro