România şi Ungaria, din cauza lipsei mâinii de lucru, recrutează până în Asia

F.D.
Macroeconomie /

România şi Ungaria, din cauza lipsei mâinii de lucru, recrutează până în Asia

România primeşte cu covorul roşu muncitori asiatici, iar Ungaria vecină preconizează 75.000 de permise de muncă în 2019 din afara Uniunii Europene (UE), de trei ori mai multe decât în 2017, scrie AFP într-un reportaj.

"Avem bani să renovăm zeci de locuinţe sociale, dar nu avem mâna de lucru necesară", declară primarul Daniel Băluţă, care a decis să recruteze departe de frontierele europene.

Locuri de imigraţie, cu o natalitate scăzută, toate ţările din flancul de est al continentului se confruntă cu aceeaşi lipsă a forţei de muncă.

Ungaria vecină prevede 75.000 de permise de muncă în 2019 din afara UE, de trei ori mai multe ca în 2017. Majoritatea acestor muncitori continuă să vină din Ucraina, dar vin tot mai mulţi din Vietnam, China, India şi Mongolia.

Guvernul premierului naţionalist ungar Viktor Orban comunică puţin pe această temă, în contextul în care refuzul imigraţiei constituie firul roşu al politicii sale din 2010.

Părăsită de aproximativ patru milioane de locuitori - muncitori imigranţi în ţările occidentale în posturi mai bine plătite -, România a emis peste 11.000 de permise de muncă în primul semestru din 2019, faţă de 10.500 în 2018. Vietnamezii, moldovenii şi srilankezii au fost primii beneficiari.

Mare parte a anagajărilor se fac prin societăţi de recrutare, specializate în forţa de muncă asiatică, al căror număr a "explodat".

Potrivit unui studiu recent al societăţii americane de muncă temporară Manpower, patru angajatori români din cinci se confruntă cu dificultăţi în acoperirea posturilor.

În Ungaria, lipsa mâinii de lucru, numai în sectorul industriei, este estimată la 40.000-50.000 de persoane.

În vederea construirii unei fabrici de poliloli la Tiszaujvaros, în estul Ungariei, unul dintre cele mai mari şantiere industriale ale momentului, MOL, principala întreprindere ungară petrolieră şi în domeniul gazelor naturale preconizează să angajeze 2.500 de muncitori străini, reprezentând 25% din efectiv în perioada de vârf a activităţii.

Potrivit primarului român Daniel Băluţă, cei aproximativ 500 de muncitori vietnamezi de pe şantierul sectorului său sunt plătiţi cu echivalentul a 900 de euro net pe lună - cu o treime mai mult decât salariul mediu în România.

Însă sindicalistul Dumitru Costin, conducătorul uneia dintre principalele confederaţii sindicale din ţară, BNS, denunţă un "comportament abuziv" al multor patroni faţă de imigranţi.

Potrivit liderului BNS, inspectorii muncii nu pot verifica dacă sunt respectate "normele minime de muncă", având în vederea imposibilitatea de a comunica în mod direct cu angajaţii.

Zoltan Laszlo, liderul sindicatului metalurgiei (VSZSZ), afirmă că salariaţii ungari sunt plasaţi sub presiune de către şefii lor, care "le spun că-i pot înlocui uşor cu ucraineni, mongoli sau vietnamezi".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS