"România - următorul hub de start-up-uri în Europa, în viitorul apropiat"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 mai 2017

Matan Safran, ataşatul comercial, şeful misiunii economice şi comerciale a Ambasadei Israelului la Bucureşti

Matan Safran, ataşatul comercial, şeful misiunii economice şi comerciale a Ambasadei Israelului la Bucureşti

Interviu cu Matan Safran, ataşatul comercial, şeful misiunii economice şi comerciale a Ambasadei Israelului la Bucureşti

Reporter: Cum apreciaţi dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Israel, în această perioadă?

Matan Safran: De la naşterea Israelului, cele două ţări s-au bucurat de o cooperare durabilă şi fructuoasă, care se extinde astăzi în multe domenii. Aceste legături comerciale reprezintă elementul-cheie, crescând interesul din partea comunităţii de afaceri din ambele părţi.

Datorită acestei colaborări puternice, avem un palmares bogat de poveşti de succes recente şi ne aşteptăm să avem şi mai multe astfel de poveşti din domenii precum IT, medicină, energie, apă şi securitate.

Reporter: Investitorii israelieni au exprimat plângeri cu privire la autorităţile române?

Matan Safran: Plângerile generale ale oricărui investitor străin, nu numai israelian, sunt legate de lipsa predictibilităţii în ceea ce priveşte cadrul fiscal şi juridic şi, desigur, problemele birocratice.

Autorităţile române lucrează din greu pentru a găsi soluţiile adecvate la aceste probleme.

Reporter: Ce măsuri concrete aveţi în vedere pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale?

Matan Safran: La baza oricărei relaţii bilaterale se află negocierile diplomatice pentru găsirea de soluţii reciproc acceptabile pentru provocările comune.

Cu România suntem fericiţi să spunem că numai în 2014 am ratificat 12 acorduri bilaterale pe teme precum: cultura, educaţia, sănătatea, cercetarea şi dezvoltarea. În 2017, provocările sunt diferite, dar coloana vertebrală a relaţiilor noastre este reprezentată de acordurile care ne ajută să dezvoltăm şi să extindem interesele reciproce.

Reporter: Care sunt domeniile de interes pentru investitorii israelieni în România? Care sunt cele mai importante investiţii ale Israelului în România şi care este valoarea lor?

Matan Safran: Investiţiile israeliene în România sunt foarte diverse, de la imobiliare, agricultură, turism, alimentaţie, la domenii precum IT, medicină, educaţie. Considerăm că fiecare investiţie este importantă şi suntem încântaţi să spunem că avem reprezentanţi şi investiţii ale companiilor, cum ar fi: Elbit Imaging, Elbit Systems, Grupul Strauss, Grupul CBC, Netafim, Bank Leumi şi multe altele aici, în România.

Reporter: Care sunt cele mai importante investiţii româneşti în Israel?

Matan Safran: Din păcate, în acest moment, nu avem informaţii despre existenţa unor investiţii româneşti importante în Israel.

Având în vedere acest fapt, lucrăm la crearea unui eveniment care să promoveze marile oportunităţi pe care Israelul le oferă în ceea ce priveşte investiţiile în IT şi în start-up-uri.

Considerăm că România se confruntă cu unele schimbări în sfera IT şi credem că, printr-un cadru potrivit şi cu un ecosistem, ar trebui să vedem România ca următorul hub de start-up-uri în Europa, în viitorul apropiat.

Acest proces va avea un impact foarte puternic, făcând să crească prezenţa investitorilor internaţionali de venture capital în România, şi, mai important, va sprijini crearea a mai multe companii locale de venture capital. Susţinem cu fermitate acest proces prin acţiuni, nu doar prin vorbe şi vom fi aici când se va întâmpla, în beneficiul celor două ţări.

Reporter: Câţi români lucrează în Israel în prezent şi în ce domenii?

Matan Safran: Conform cunoştinţelor noastre, majoritatea lucrătorilor se află în sectorul construcţiilor. Acordul pentru permisele lucrătorilor constructori români în Israel are un obiectiv maxim de 1.500, din care 200 lucrează în prezent în Israel.

Reporter: Câţi turişti israelieni vin anual în România? Cum evaluaţi dezvoltarea turismului în România?

Matan Safran: Chiar dacă Departamentul Comercial nu are mandatul să acopere sectorul turistic, este bine cunoscut faptul că, în ultimii ani, acest sector a înregistrat o creştere vertiginoasă a numărului de turişti israelieni în România. Cifrele arată că, în 2016, am avut circa 251.908 de turişti israelieni şi ne aşteptăm ca numărul să crească, având în vedere faptul că numărul zborurilor charter săptămânale din Israel în România va creşte la cel puţin unsprezece.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unnpr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6073
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2331
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8143
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.5443

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb