Rompetrol Rafinare a avut pierderi de 5 ori mai mari în 2020

A.P.
Piaţa de Capital / 27 februarie 2021

Rompetrol Rafinare a avut pierderi de 5 ori mai mari în 2020

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (fostul Grup Rompetrol), a avut anul trecut pierderi de 220,15 milioane dolari, de cinci ori mai mari faţă de rezultatul negativ de 48,97 milioane dolari din 2019, rezultate afectate de contextul de piaţă şi de efectele pandemiei, scrie News.

Cifra de afaceri brută a scăzut cu 33%, la 3,46 miliarde dolari, de la 5,18 miliarde dolari în 2019.

"Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a reuşit în 2020 să-şi protejeze şi să-şi menţină în funcţiune unităţile de producţie - rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie, în contextul impactului negativ generat de pandemia COVID-19. Astfel, compania a înregistrat anul trecut o cifră brută de afaceri de circa 3,5 miliarde dolari, în scădere cu 33% faţă de indicatorul similar din 2019. În acelaşi timp, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat o scădere, ajungând la aproape un milion de dolari, iar rezultatul net a înregistrat o valoare negativă de 220 de milioane dolari", arată rezultatele companiei.

Măsurile restrictive adoptate pe plan intern şi regional/internaţional pentru protejarea şi limitarea răspândirii COVID-19 s-au reflectat şi în scăderea abruptă a cererii pentru produsele petroliere (carburanţi auto, combustibil pentru sectorul aviatic), o volatilitate ridicată a cotaţiilor internaţionale pentru carburanţi, dar şi în marjele negative de rafinare, arată raportul.

De exemplu, marja netă de rafinare înregistrată de rafinăria Petromidia Năvodari a coborât anul trecut la o valoare negativă de -11,2 dolari/tonă, de la o valoare pozitivă de 13,7 dolari/tonă în 2019.

Impactul măsurilor adoptate la nivel european s-a reflectat în evoluţia capacităţii de rafinare din 2020, care a consemnat o scădere de aproximativ 50 milioane de tone ţiţei/an (unităti închise, trecute în conservare sau convertite) faţă de 2019. La acest nivel, s-au adăugat alte 100 milioane de tone afectate temporar, pentru alinierea la condiţiile din piaţă (revizii tehnice, reducerea gradului de procesare - de la o medie de 80-85% în 2019 la circa 70% in 2020).

La nivelul unităţilor de producţie operate de Rompetrol Rafinare, gradul de utilizare a capacităţilor de rafinare înregistrat anul trecut a fost de circa 72% pentru Petromidia Năvodari, în scădere cu 25%. Scăderea a fost generată de contextul general, dar şi de lucrările de revizie din perioada martie - aprilie (1.500 lucrări, peste 100 de contractori din România, peste 4.000 de persoane implicate).

Pe de altă parte, gradul de utilizare al rafinăriei Vega Ploieşti a fost de 110%, capacitate explicată prin rezultatele remarcabile atinse în obţinerea de produse cu valoare adăugată, cum ar fi de bitumul, produs necesar lucrărilor de infrastructură din România.

Valoarea totală a exporturilor realizate în 2020 de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 646 de milioane de dolari, menţinându-se o prezenţă constantă pe pieţele regionale, în ciuda condiţiilor vitrege cauzate de cererea scăzută de carburanţi.

În 2020 rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 4,8 milioane de tone de materii prime, obţinând 1,16 milioane de tone de benzină şi peste 2,6 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unic producător intern de bitum şi hexan, unitatea a înregistrat în 2020 o producţie record de bitum - 120.000 tone. Rezultate bune au fost obţinute şi la următoarele capitole: pierdere tehnologică (0,75%wt), consum energetic (2,57 GJ/t) şi disponibilitate mecanică (98,7%).

Producţia totală de polimeri al Diviziei de Petrochimie a fost de 143.000 tone în 2020, în creştere de 13% comparativ cu 2019, când producţia totală de polimeri a fost de 127.000 tone. Creşterea producţiei de polimeri a fost determinată, în principal, de programul de funcţionare al instalaţiei LDPE (polietilene de joasă densitate) în anul 2020.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă şi polietilene din România.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 2,45 miliarde dolari în anul 2020, iar în ceea ce priveşte rezultatul operaţional (EBITDA), a fost atins un nivel de 59 de milioane dolari, cu 7,4 milioane dolari peste nivelul atins în 2019.

"Prin măsurile adoptate pentru prevenirea şi reducerea răspândirii COVID-19, toate staţiile Rompetrol au fost operaţionale în 2020, respectând recomandările şi deciziile adoptate de autorităţile locale şi centrale. Mai mult, prin dezvoltarea de noi servicii, extinderea reţelei de benzinării, dar şi menţinerea la nivel ridicat a activităţilor de distribuţie carburanţi, vânzările prin staţiile Rompetrol - retail au înregistrat anul trecut o creştere de 1%, până la un nivel de aproximativ 800.000 tone", arată grupul.

În Romania, reţeaua de distribuţie de carburanţi s-a extins anul trecut cu 27 de noi staţii, din care 17 unităti au fost staţii Partener Rompetrol şi Rompetrol Express, iar 10 noi unităţi au fost deschise de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român.

La sfârşitul lunii decembrie 2020, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.061 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Rompetrol Rafinare a plătit la bugetul de stat al României peste 1,14 miliarde dolari pe tot parcursul anului 2020.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. RRC nu are pierderi

  RRC modeleaza situatiile contabile pentru a da tot timpul rezultat pe pierdere 

  informatia mi-a fost confirmata de un amic care a lucrat in financiar la RRC 

  deci: tampit sa fie ala care mai cumpara RRC si asteapta dividende ... nu va primi ! NICIODATA!

  E politica RRC sa nu dea dividende EVER! E informatie confirmata!  

  1. RRC e subiect de speculatii si gambling.

   nu e actiune serioasa , sa fie clar asta!

   Companiile serioase care sunt listate dau dividende. Macar si o data in viata lor amarata. COmpaniile serioase nu isi mascheaza rezultatul an de an pentru a raporta tot timpul pierdere, deci nema dividende!  

   Nu cumpara nimeni RRC oricum

   statul roman e actionar acolo, ar fi trebuit auditate corespunzator

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro