RUNDA A PATRA A PROGRAMULUI DE CREDITE IEFTINE Băncile din zona euro au accesat circa 74 miliarde euro de la BCE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iunie 2015

Băncile din zona euro au accesat circa 74 miliarde euro de la BCE

Instituţiile de credit din zona euro au contractat în luna iunie, de la Banca Centrală Europeană (BCE), împrumuturi ieftine pe termen lung în valoare de 73,8 miliarde de euro (84,2 miliarde de dolari), în cadrul celei de-a patra runde a programului Long-Term Refinancing Operations (TLTRO).

Un număr de 128 de bănci din uniunea monetară au accesat împrumuturile a căror valoare nu atinge aşteptările analiştilor, respectiv o medie de 75 de miliarde de euro.

La operaţiunile similare precedente, organizate de BCE în lunile martie 2015, septembrie şi decembrie 2014, băncile au împrumutat 98 de miliarde de euro, 82,6 miliarde de euro, respectiv 129,8 miliarde de euro. Astfel, totalul creditelor acordate de BCE prin TLTRO este de 384 de miliarde de euro.

BCE a făcut mai atractive aceste credite prin eliminarea unei prime de 10 puncte de bază peste dobânda de referinţă de 0,05%, care a fost aplicată la primele două runde ale programului. Operaţiunile de creditare sunt trimestriale, iar toate împrumuturile au maturitatea în septembrie 2018.

BCE le oferă băncilor din zona euro credite ieftine, pe o perioadă de patru ani, în cadrul măsurilor destinate susţinerii economiei zonei euro şi stimulării inflaţiei. TLTRO a fost lansat anul trecut, după ce BCE a identificat creditarea către companii şi gospodării drept un punct slab în redresarea fragilă a uniunii monetare. Prin TLTRO, băncile pot apela la împrumuturi ieftine doar dacă utilizează aceşti bani ca să acorde credite. Dacă banii sunt folosiţi de bănci în alte scopuri, atunci instituţiile de credit vor fi obligate să înapoieze împrumuturile, conform BCE.

În runda TLTRO din luna aceasta, băncile italiene au împrumutat cel puţin 10,6 miliarde de euro, după ce, în cadrul rundei din martie, au accesat aproape o treime din suma alocată. "Intesa Sanpaolo" SpA, a doua mare bancă italiană, a contractat 5 miliarde de euro, "Banco Popolare" SC - 3,2 miliarde de euro, "Credito Emiliano" SpA şi "Banca Popolare di Milano" Scarl, aproape un miliard de euro fiecare, iar "Mediobanca" SpA - 400 de milioane de euro, potrivit anunţului oficialilor instituţiilor menţionate.

"Bankia" SA din Spania a împrumutat 4,5 miliarde de euro, "Banco Popular Espanol" SA - 3,85 miliarde euro, iar "Banco de Sabadell" SA - 3,5 miliarde euro.

"ING Groep" NV din Olanda a primit un împrumut de 3 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5889
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0206
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8369
Gram de aur (XAU)Gram de aur348.3880

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb