Rusia lansează proiectul energetic Yamal în zona Arctică

Andreea Cuzub
Internaţional / 8 decembrie 2017

Rusia lansează proiectul energetic Yamal în zona Arctică

Rusia inaugurează, astăzi, proiectul de gaze naturale lichefiate Yamal în zona Arctică a Siberiei, un proiect gigantic construit în condiţii climatice şi geologice extreme, informează AFP.

Producătorul rus de gaze naturale Novatek, care pentru acest proiect şi-a unit forţele cu grupul francez Total şi cel chinez CNPC, intenţionează să efectueze vineri prima sa livrare de gaze naturale lichefiate din portul Sabetta.

Acest proiect de 27 de miliarde de dolari pe an, unul din cele mai ambiţioase din lume, vizează construirea unei uzine de lichefiere a gazelor naturale cu o capacitate iniţială de 5,5 milioane tone pe an, care în 2019 ar urma să ajungă la 16,5 milioane tone pe an, potrivit sursei citate.

Lansarea de astăzi este primul succes pentru acest proiect deţinut de Novatek (50,1%), Total (20%), CNPC (20%) şi Silk Road Fund (9,9%), care de-a lungul timpului a cunoscut numeroase obstacole tehnice şi financiare. Deşi peninsula Yamal are rezerve considerabile de hidrocarburi este, de asemenea, o regiune izolată dincolo de cercul Arctic, la aproximativ 2.500 de kilometri de Moscova, şi este acoperită tot timpul anului de gheaţă iar temperaturile pot coborî până la minus 50 de grade Celsius.

De la debutul şantierului, la finele lui 2013, au fost construite un aeroport şi un port pentru acest proiect, precum şi rezervoare de gaze pentru uzina de LNG, chiar dacă gheaţa este omniprezentă pe întreaga perioadă a anului.

Samuel Lussac, specialist în hidrocarburi la firma Wood Mackenzie, a estimat: "În pofida condiţiilor de exploatare dificile, Yamal LNG a fost livrat la timp şi cu respectarea bugetului. Acest lucru este neobişnuit în industria de LNG. Odată cu lansarea acestui proiect, Novatek, un furnizor local de gaze naturale, devine un jucător mondial pe piaţa de LNG iar grupul francez Total îşi consolidează poziţia de al doilea producător mondial de LNG".

Finanţarea acestui proiect a fost însă complicată de sancţiunile americane impuse Novatek, o firmă privată, care nu a mai putut să se împrumute de la băncile occidentale. În cele din urmă finanţarea chineză a salvat acest proiect de importanţă strategică pentru Moscova. Prin proiectul Yamal LNG, Rusia speră să demonstreze că are capacitatea de a exploata rezervele considerabile de hidrocarburi din zona Arctică în pofida provocărilor tehnologice şi de asemenea vrea să îşi majoreze prezenţa pe piaţa din Asia.

De asemenea, AFP menţionează: "În pofida finalizării, proiectul Yamal LNG se confruntă cu riscuri iar lunile următoare "vor arăta dacă uzina poate funcţiona fără probleme în mediul ostil din Arctica", a subliniat Samuel Lussac. În plus, fezabilitatea transportului gazelor lichefiate pe ruta nordică este în continuare neclară. Rusia mizează mult pe dezvoltarea traficului maritim pe această rută, care a devenit accesibilă odată cu încălzirea globală, pentru că permite navelor să ajungă pe pieţele din Asia cu 15 zile mai rapid decât ruta clasică prin canalul Suez".

După Yamal LNG, grupul Novatek vrea să dezvolte un nou proiect gigantic în zona Arctică, denumit Arctic-2. Amplasat în peninsula Gydan, în Marea Kara, acest proiect a cărui prima fază de construcţie este prevăzută să se încheie în 2022-2023 ar urma să aibă o producţie similară cu cea a Yamal LNG.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

La mulţi ani de Marţişor
unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb