Rusia speră la "renaşterea" IPO-urilor după cel mai rău an din ultimul deceniu

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 noiembrie 2018

Rusia speră la "renaşterea" IPO-urilor după cel mai rău an din ultimul deceniu

În 2018 nu a avut loc nicio listare a unei companii ruseşti

Companiile ruseşti rămân angajate în planurile lor de listare pe piaţa locală, în 2019, în pofida faptului că 2018 a fost cel mai rău an din ultimul deceniu în privinţa vânzărilor de a acţiuni, potrivit Reuters.

Cel puţin zece companii ruseşti, de la giganţi petrochimici până la dezvoltatori imobiliari şi furnizori de servicii de sănătate, au pregătit în acest an, pentru bursele din Moscova şi Londra, oferte publice iniţiale (IPO-uri) de cel puţin patru miliarde de dolari. Dar, niciuna dintre aceste oferte publice iniţiale nu a avut loc, astfel că 2018 este primul an din ultimul deceniu în care nu a avut loc nici măcar o listare a unei companii din Rusia.

"Anul curent a fost marcat de creşterea ratelor dobânzilor în SUA, ceea ce a generat ieşiri mari de capital de pe pieţele emergente începând cu luna mai", a declarat Dmitri Brodsky, şeful diviziei de pieţe de capital pentru Rusia şi CSI din cadrul băncii de inves-tiţii Renaissance Capital. Acesta a mai spus: "O mulţime de companii continuă să studieze piaţa sau să se pregătească de listare. Dacă pieţele îşi vor reveni, IPO-urile ar putea fi pregătite în patru - opt luni".

Conform Reuters, perspectivele rămân totuşi umbrite, deoarece sanc-ţiunile impuse de SUA împotriva Rusiei şi temerile legate de economiile emergente continuă să "apese" în mare măsură segmentul corporate din Rusia.

Printre companiile care au avut în vedere IPO-uri în acest an s-au numărat Sibur, una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din lume, precum şi asigurătorul RESO, respectiv furnizorul se servicii medicale private European Medical Center.

"Nu va mai fi niciun IPO până la finele anului, pe piaţa din Rusia. Fereas-tra s-a închis", spune Alina Sychova, şef al diviziei de pieţe de capital din cadrul Sova Capital, adăugând: "Ştiu că există câteva societăţi care iau în calcul primul trimestru din 2019 pentru listare. Acestea vor monitoriza situaţia în ceea ce priveşte sancţiunile occidentale, Brexitul şi volatilitatea globală a pieţelor".

Anul trecut, companiile din Rusia au obţinut circa 8 miliarde de dolari din vânzarea de acţiuni către public. Aproximativ 3 miliarde de dolari din această sumă a provenit din IPO-uri. Printre companiile listate în 2017 (La Londra şi Moscova) se numără En+ aparţinând miliardarului Oleg Deripaska, potrivit datelor Reuters. En+ administrează activele deţinute de Deripaska în sectorul energetic şi cel al aluminiului.

Piaţa din Rusia a fost lovită puternic de sancţiunile impuse de SUA în aprilie anul acesta. Conform bancherilor, sancţiunile, problemele de pe pieţele emergente şi creşterea randamentelor titlurilor de stat din SUA, respectiv războiul comercial dintre Statele Unite şi China, au afectat toate planurile de IPO ale companiilor din Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

05 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9254
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1035
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7030
Gram de aur (XAU)Gram de aur234.7735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro