"Sanofi-Aventis" intră în luptă cu PPF pentru "Zentiva"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iunie 2008

"Sanofi-Aventis" intră în luptă cu PPF pentru "Zentiva"

"Sanofi-Aventis" SA, cel mai mare producător de medicamente din Franţa, vrea să cumpere restul pe care nu îl deţine la "Zentiva" NV, cel mai mare producător de medicamente din Republica Cehă, oferind în acest sens 30 de miliarde de coroane cehe (1,96 miliarde de dolari). Oferta "Sanofi-Aventis" depă­şeş­te propunerea lansată pentru preluarea "Zentiva" de către fondul de investiţii ceh "PPF Group" NV. "Sanofi" oferă 1.050 de coroane pentru o acţiune "Zentiva", comparativ cu 950 de coroane/titlu, cât propune PPF. "Sanofi" deţine 25% din "Zentiva", iar oferta sa este cu 15% mai mare decât preţul de închidere al titlurilor companiei cehe la data de 30 aprilie, cu o zi înainte ca PPF să anunţe că va lansa o ofertă.

"Sanofi" a cumpărat 25% din "Zentiva" în urmă cu doi ani, ca să-şi extindă divizia de medicamente generice, care îi aduce mai puţin de 2% din vânzări. Piaţa medicamentelor generice creşte de două ori mai repede decât cea a produselor protejate prin licenţă.

PPF, care deţine mai puţin de 20% din compania cehă, a anunţ, în urmă cu două zile, că şi-ar putea îmbunătăţi oferta pentru "Zentiva". Compania cehă intenţionează să convoace o reuniune a acţionarilor înainte să expire oferta PPF, al cărei termen este 18 iulie.

"Sanofi-Aventis", al treilea producător mondial de medicamente - în funcţie de vânzări, consideră că preluarea "Zentiva" este o operaţiune strategică.

Grupul francez a anunţat: " este deja prezent pe diferite pieţe unde operează . Intenţia de a achiziţiona pachetul de control la este dictată de motive strategice".

Analiştii cred că acum va începe un război al ofertelor între PPF şi "Sanofi".

"Zentiva", companie cu sediul în Praga, şi-a micşorat profitul în ultimul an, din cauza reducerii cheltuielilor pe piaţa locală şi a facturilor neî~casate pe piaţa din Româ­nia, unde a preluat "Sicomed".

"Zentiva" a luat fiinţă în 2003, prin fuziunea dintre "Leciva" AS din Republica Cehă şi "Slovakofarma" AS din Slovacia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro