Scădere record pentru rezervele valutare ale Chinei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 octombrie 2015

Scădere record pentru rezervele valutare ale Chinei

Yuanul - aproape de cursul maxim al ultimelor două luni, faţă de dolar

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2015, cel mai mare declin trimestrial din istorie, în condiţiile în care banca centrală de la Beijing şi-a accelerat intervenţiile menite să stabilizeze yuanul şi să calmeze pieţele după devalorizarea neaşteptată a monedei ţării.

În luna septembrie, rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 43,3 miliarde de dolari, la 3.514 miliarde dolari, conform băncii centrale de la Beijing. În trimestrul al treilea din anul curent, declinul a fost de circa 180 de miliarde de dolari - cea mai importantă scădere consemnată vreodată.

Scăderea rezervelor Chinei a fost anticipată de analişti, care preconizează că tendinţa de declin se va menţine. Totuşi, analiştii preconizau o scădere mai mare, cu 57 de miliarde de dolari în septembrie.

"Scăderea rezervelor valutare ale Chinei, chiar dacă a fost mai mică decât estimările, arată că banca centrală a Chinei a continuat intervenţiile pe piaţă, luna trecută", a declarat, comform Reuters, Zhou Hao, economist la "Commerzbank" Asia. Acesta anticipează scăderea viitoare a rezervelor valutare ale Chinei.

Amintim că, la data de 11 august, banca centrală a Chinei a devalorizat moneda naţională, yuanul, până la cel mai redus curs faţă de dolar din ultimii trei ani, după ce economia ţării, a doua la nivel mondial, a înregistrat evoluţii dezamăgitoare. Atunci, cursul de schimb al yuanului a fost stabilit la 6,2298 pentru un dolar, faţă de 6,1162 unităţi în ziua precedentă.

Devalorizarea monedei şi declinul rezervelor valutare ale Chinei au generat semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea eforturilor Chinei de a susţine yuanul în contextul slăbirii economiei.

Ieri, după anunţul privind reducerea rezervelor valutare ale Chinei, yuanul s-a apreciat, îndreptându-se către cursul maxim al ultimelor două luni, dat fiind că declinul acestora a fost inferior aşteptărilor.

Yuanul a urcat cu 0,25% la ora 13:56, pe piaţa din Hong Kong, apropiindu-se de nivelul maxim al ultimelor două luni, consemnat în 30 septembrie: 6,3332 unităţi/dolar.

Yuanul a depăşit moneda niponă, yenul, devenind, în luna august, a patra valută utilizată în plăţile de la nivel mondial. Proporţia tranzacţiilor denominate în yuani a crescut la un record de 2,79% în august, de la 2,34% în iulie, potrivit Societăţii Mondiale pentru Comunicaţii Financiare Interbancare.

Conform datelor oficiale, rezervele de aur ale Chinei au atins 61,2 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie, faţă de 61,8 miliarde de dolari în august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9429
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6098
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8066
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5597

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro