Scandal în Senat, la legea pensiilor speciale

S.B.
Politică / 29 martie

Scandal în Senat, la legea pensiilor speciale

Plenul Senatului a dezbătut, miercuri, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele aduse săptămâna aceasta de coaliţie, pentru a rezolva problemele ridicate de Comisia Europeană şi Banca Mondială, informează news.ro.

USR l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă ca primeşte o pensie de 18.000 de lei, pe lângă salariul de premier şi că în urma impozitării introduse, va pierde doar 550 de lei la pensie. În replică, PNL l-a apărat pe premier, arătând că acesta a fost Şeful Statului Major al Armatei. "Văd că vorbesc foarte mulţi despre armată şi sunt foarte mulţi care nu au făcut armata. Poate ar trebui să organizăm o tabără militară şi să-i invităm să vadă puţin ce înseamnă să faci armata", a replicat liberalul Virgil Guran. USR şi-a susţinut amendamentele respinse în comisie, în plen, însă fără succes.

Senatorul Radu Oprea (PSD) a criticat USR în cadrul dezbaterii pe proiectul de lege privind pensiile speciale.

"Sunt unii specializaţi în această sală care vin azi să stoarcă o lacrimă cetăţeanului român, profitând de revolta din societate privind inegalităţile. Inegalităţile din sistemul de pensii este una dintre aceste cauze care, într-adevăr, stârnesc această revoltă în societate. Dar, din păcate, într-o perioadă a emoţiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Cei care vin să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus în secret, noaptea ca hoţii, aceste prevederi în PNRR fără nicio dezbatere publică", a afirmat social-democratul.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a venit la tribună purtând la gât trei cravate. "O să vorbim despre domnul premier Nicolae Ciucă, premierul ţării, un om blajin, neconlictual, multă lume îl apreciază. Domnul Nicolae Ciucă îşi poată o primă cravată în funcţie de salarizarea dumnealui, câştigă 16.400 de lei, net, are o cravată pentru acest salariu. Problema este că mai are o cravată, invizibilă, care e tot acolo, are o pensie specială. Domnul Ciucă este un pensionar de lux, care primeşte 18.000 de lei, pe lângă cei 16.400 de lei, pentru faptul că a ieşit în condiţii speciale la pensie din armată. Nu mai spunem că a ieşit anticipat (..) În baza legilor dvs şi al amendamentelor, aş vrea să dau citire unui mic calcul, cu cât va fi impozitat. (..) Am făcut un calcul, 550 de lei, nu ştiu cât este economia de la buget nici de la fondul de pensii, nu ştiu cum veţi reuşi să obţineţi o mare performanţă, Dvs aţi făcut ca pensia specială de parlamentar să nu se mai numească pensie specială ci indemnizaţie de parlamentar pentru limitare de vârstă. Această mică rebotezare nu intră în incompatiblitatea de cumul de pensii. Va putea să aibă salariu, pensie specială de militar şi încă o pensie specială de parlamentar", a spus senstorul USR.

"Aşa au fost croite textele de lege supuse astăzi votului. Dacă un român ascultă ce vorbim, o să înţeleagă că nu are nicio legătură nici cu Banca Mondială, nici cu specialişti în domeniul reformei pensiilor, are legătură cu nişte trepăduşi care au hotărât să croiască în jurul acestor legi astfel încîâ astăzi Nicolae Ciucă să piardă doar 550 de lei dintr-o pensie de 18.000 de lei, despre asta vorbim", a precizat Ştefan Pălărie.

În replică, preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu a spus: "Am o rugăminte pentru vorbitori, înţeleg nevoia de a a se afirma politic, şi de a jigni şi de a dezbate pe lângă lege dar o să vă rog să vă aduc aminte că vorbim despre legea pensiilor speciale şi nu despre generalul Nicolae Ciucă. Simt nevoia unei precizări de dragul de a menţine bunul simţ în politica românească. Când domnul Pălărie o să fie în teatrul de operaţiuni în Afganistan şi Irak, când o să fie Şeful Statului Major, când o să aibă o carieră care să ducă armata la credibilitatea pe care o are şi nu scorul USR, atunci o să vă rog să vorbiţi despre generalul Ciucă în termenii ofensatori în care aţi vorbit. Până atunci ar trebui fiecare dintre noi să vorbim despre lege", a spus Gorghiu.

Senatorul PNL Virgil Guran a arătat, la rândul lui, că nu este de acord când aude cum se vorbeşte despre colegii militari, colegii care au ieşit la pensie.

"Această pensie medie e de aproximativ 4000 de lei în Armată. (...) Văd că vorbesc foarte mulţi despre armată şi sunt foarte mulţi care nu au făcut armata. Poate ar trebui să organizăm o tabără militară şi să-i invităm să vadă puţin ce înseamnă să faci armata. Doamna Şoşoacă, dumneavoastră veţi fi comandant acolo", a spus el.

Guran a completat: "Pensia nu e nci nesimţită, nici specială, ci este pensie militară. (..) Cei care au pensii mai mari au fost în teatre de operaţiuni. Ştiţi ce condiţii sunt? Poate aţi văzut în filme cei care ţineţi teorii. Înseamnă că stai în cort, la 30, 40 de grade, chiar 50 uneori, să stai departe de familie câte 6 luni, un an de zile şi apoi să vezi câte două trei luni. Să ieşi de acolo din tabără şi să vezi un coleg care a murit din cauza unei explozii, să stai tot timpul cu teamă că poţi fi atacat de talibani sau de cine poţi fi atacat. Şi acolo eşti plătit în plus şi contribui în plus, şi vei avea o pensie mai mare" a arătat Guran în plen, adăugând că ţinând cont de râzboiu din Ucraina, ar trebui să respectăm mai mult militarii, pentru că le sunt îngrădite foarte multe drepturi.

Senatorul PNL a spus despre Nicolae Ciucă că "a fost şeful Armatei Române şi a stat aproape 20 de ani în teatrele de operaţiuni". "Dacă vi se pare că cel care conduce Armata Română şi are o pensie de 3.000 de euro pe lună, dacă vi se pare că această pensie este foarte mare, uitaţi-vă ce se întâmplă în NATO, că un maior are această pensie în NATo", a arătat el.

El a precizat că este militar de carieră dar nu are pensie specială, pentru că a ieşit mai repede în rezervă, astfel că nu îşi apără pensia.

Rodica Boancă (AUR) a afirmat că toate pensiile sunt pensii de serviciu, dacă nu sunt indemnizaţii sociale, se primesc în urma unui serrviciu pe care cetăţeanul l-a avut.

"Mă aşteptam din partea dvs să aduceţi în acest moment echitate socială, pentru că vorbiţi foarte des despre soluţii, măsuri. Faptul că nu aţi eliminat nicio pensie specială, faptul că aţi menţinut şi veţi menţine în continuare o discriminare şi o segregare socială între categorii sociale, arată doar că nu vă asumaţi, că vă temeţi şi că oferiţi unor poli sociali, unor categorii şi profesii mult mai multă dominare", a spus senatoarea.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Adio 3 mld de euro.

  Vivat pensiile speciale si specialii! 

  1. ia mai lasa-ma stimabile cu cele 3 mld de euro. sclavii nu pot fi impozitati mai tare ? recuperam suma

  Da pai doar n-ati crezut ca se va face ceva in legatura cu pensionarii speciali, care au stat 6 luni in cort pe caldura de 45 de grade si cand ieseau afara mai vedeau un coleg mort(n-am auzit de vreun roman mort). Cine n-ar sta 6 luni in cort la caldura departe de familie (aporape ca muncitorii din spania la capsuni?) si apoi sa ia o viata cate 3000 de euro peste pensia lui contribuita? Mana sus.

  3 mld +2.5 mld pe an, asta pina vor mai fi infiintate si alte categorii de speciali, vedeti legea cu "specializarea" angajatilor civili din MapN.

  Ne-am saturat de speciali și excepții.Constitutia și atât.Toti suntem egali în fața legii, un singur criteriu- contributivitate. Eliminati cancerul din societate și gândirea asta, noi suntem altfel decât ei,noi suntem speciali.

  daca erau pensiile oamenilor de rand se taiau asa mici cum sint in 5 secunde . tavalugul ajunge si in Romania , sa-i vedem atunci , ce scandal or mai face ?

  Domnule Guran

  Tocmai , pentru ca am facut armata , si acesti tataie sunt la pensie , speciali , dar in afara de vacsuit pantofii si memorat formulari goale nu erau in stare de nimic. Nu stiu ce armata ai facut dar cred ca nu ai transpirat sub limba. 

  Păi magistrații au pensiile de câteva ori mai mari decât militarii....

  1. Si magistratii au fost cei mai mari spagari la viata lor. M-as mira sa fie unul nemanjit. Si de ce-i asa special unul din asta? Fata de un medic , fermier, inginer sau invatator? Cu ce-i mai special explicati-mi?

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro