Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Scandal universitar soldat cu o demisie

Ziarul BURSA #Miscellanea /

Demisii, incompatibilităţi, discuţii în contradictoriu, acestea sunt ingredientele primului act al unui scandal universitar. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a anunţat că a luat act de demisia preşedintelui Senatului Universităţii, Sorin Curilă, pe care acesta şi-a depus-o, săptămâna trecută, în legătură cu faptul că nu s-a aprobat în Senatul instituţiei o hotărâre privind starea sa de incompatibilitate, în situaţia diplomei lui Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi.

În şedinţa Senatului academic trebuia să se supună aprobării anularea diplomei de studii de licenţă primită la Oradea, în anul 2000, de Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Potrivit Agerpres, Constantin Bungău a explicat situaţia: "A fost o sesizare de la Corpul de control al Ministerului Educaţiei anul acesta, iar anul trecut a venit o sesizare de la presa centrală. Ni s-a solicitat să aplicăm prevederile legale având în vedere că studiile efectuate de el (Eugen Tiberiu Popescu, n.r.) în Canada nu au fost făcute la o instituţie care are studii recunoscute de statul român şi nici de statul canadian. Ceva terapii tradiţionale... El a primit o diplomă în kinetoterapie. Noi nu aveam dreptul să-i recunoaştem atunci creditele probabil, am constatat acest lucru şi ca atare aplicăm legea. Este un articol din lege care spune că rectorul poate anula o diplomă obţinută în astfel de situaţii, dar cu aprobarea Senatului. Am trimis către Senat încă de joi (27 iunie a.c.) materialele să solicit să aprobe anularea diplomei. Preşedintele Senatului nu a pus pe ordinea de zi materialul, dar a trimis o adresă către Senat în care a invocat conflictul de interese". Curilă le-a cerut colegilor din Senat să aprobe prin vot o adresă semnată chiar de el şi destinată rectorului, prin care afirma că se află în conflict de interese. Supărat că nu s-a aprobat cererea, Curilă a spus că va demisiona, fapt care s-a şi produs. În adresa trimisă rectorului, Curilă motivează că în luna aprilie a fost vizitat la Universitate chiar de Eugen Popescu, care i-a expus punc­tul său de vedere privind studiile efectuate, activitatea sa şi problemele grave de sănătate pe care le are. În opinia rectorului, demisia lui Curilă este "un act copilăresc" şi pentru situaţii de incompatibilitate nu trebuie dată o hotărâre de Senat în acest sens: "Când se supune ceva la vot, poţi să te abţii, se notează în procesul verbal. Pentru că sunt în conflict de interese, frate-meu, soră-mea etc, dar nu trebuie hotărâre de Senat ca să fie cineva declarat în conflict de interese. S-a supărat ca un copil. Oricum îi mulţumim pentru toate lucrurile bine făcute în timpul mandatelor sale".

Potrivit rectorului, într-o şedinţă viitoare a Senatului universităţii din Oadea va fi pusă pe ordinea de zi şi hotă­rârea prin care Eugen Popescu ar rămâne fără diploma de licenţă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Topul Naţional al Firmelor 2019
Energy Transition 2019
Business Card
BTPay
Centrul de conferinţe Sheraton
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS