SCANDALUL BLOCĂRII SISTEMULUI PRIVIND CARDUL DE SĂNĂTATEMinistrul Sănătăţii sesizează DNA

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 23 iulie 2019

Sorina Pintea

Sorina Pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la blocarea sistemului informatic al cardului de sănătate. Ea a declarat că, în ultimii ani, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, "uzând de procedee birocratice exgerate", a blocat func-ţionarea normală a sistemului informatic al cardului de sănătate.

Sorina Pintea a spus: "Îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care nişte proceduri care puteau fi finalizate, chiar cu toate contestaţiile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă... - sunt lucruri care au îngreunat şi au afectat foarte mult funcţionarea aces-tui sistem. Aş dori în numele celor de la Casă - deşi nu este în subordinea Minis-terului Sănătăţii - să îmi cer scuze utilizatorilor şi pacienţilor care au de suferit în urma nefuncţionării sistemului la capacitatea la care a fost creat".

Ministrul de resort a precizat că raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA, după finalizare: "Acest raport de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu şeful Corpului de control. Noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raportul prealabil. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus şi anul trecut - dar nu la DNA - un document. Sunt convinsă că instituţiile statului îşi vor face datoria".

Sorina Pintea a menţionat că va fi făcută o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, din cauză că a expirat contractul pentru baza de date a sistemului informatic. Ea a susţinut: "Procedura începută nu a fost finalizată, pentru că este contestată. Şi atunci, pentru a asigura perioada tampon, fără contractare, e nevoie de procedură de urgenţă. Menţionez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziţie pentru contractul de mentenanţă nu este finalizată. Nu poţi lăsa sistemele bazei informatice celei mai complexe din România fără mentenanţă".

Pintea a subliniat că este importantă achiziţionarea unei infrastructuri hard-ware suplimentare, menţionând că în acest moment capacitatea de stocare este ocupată în proporţie de 98% şi că acest lucru riscă să pericliteze funcţionarea sis-temului şi pe viitor.

Un raport intern al Direcţiei IT din CNAS arată că avaria cea mai gravă a aces-tui sistem de la darea sa în folosinţă a început de fapt în data de 26 iunie. O defecţiune apărută la una dintre sursele neîntreruptibile de energie (UPS) ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a defectat mai multe echipamente hardware şi a generat blocaje în cascadă. CNAS a anunţat problema abia în 10 iulie.

Scandalul privind blocarea, de peste 22 de zile a sistemului informatic privind cardul de sănătate s-a aflat şi pe agenda Biroului Politic al PNL. La finalul şedinţei de ieri, preşedintele liberal Ludovic Orban a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi demită pe preşedintele CNAS şi pe ministrul Sănătăţii.

Orban a declarat: "Ţara arde şi Vasilica Viorica Dăncilă se visează preşedinte. Românii nu mai pot utiliza de 22 de zile consecutiv cardul de sănătate, iar situaţia este extrem de gravă. Îi solicit premierului Dăncilă să îl demită de urgenţă pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănes-cu, pentru că demiterea acestuia este atributul direct al şefului Guvernului. Şi pe doamna Pintea ar trebui să o demită şi să o trimită înapoi la Baia-Mare".

Menţionăm că prima demisie în acest scandal a fost a lui Daniel Osmanovici din funcţia de purtător de cuvânt al CNAS, cel care a declarat într-un interviu că "omenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
hidroelectrica.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1247
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7677
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.4765

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb