Schimbarea statutului ANPC - avizată favorabil de juriştii din Senat

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 15 septembrie 2016

Schimbarea statutului ANPC - avizată favorabil de juriştii din Senat

Proiectul de lege care vizează trecerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din subordonarea Guvernului în coordonarea Parlamentului a primit aviz favorabil, ieri, de la Comisia Juridică din Senat, potrivit avocatului Gheorghe Piperea.

Domnia sa a scris, ieri, pe pagina de Facebook, că senatorii din Comisia Economică au amânat pentru luni discuţiile pe marginea iniţiativei legislative.

Propunerea de modificare a statutului ANPC a fost depusă la Camera Deputaţilor în luna aprilie, spre avizare. Proiectul de lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi a fost avizat negativ de Consiliul Economic şi Social.

Expunerea de motive publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor arată: "Reorganizările repetate prin care a trecut această instituţie nu au fost de natură să-i permanentizeze o formă de organizare stabilă, ci, din contră, i-au creat o vulnerabilitate, riscând să afecteze în final drepturile consumatorilor. Schimbarea modului de organizare şi funcţionare a Autorităţii, în sensul poziţionării ei sub controlul parlamentar, prin faptul că va fi condusă de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din şapte membri, desemnaţi de Parlament, la propunerea Comisiilor de specialitate reunite, îi asigură autonomia şi independenţa, devenind o structură stabilă, cu buget propriu, capabilă să ia decizii în interesul consumatorilor fără a fi supusă presiunilor din partea unui terţ, fie el şi instituţie a statului".

Documentul mai subliniază, printre altele, că, anual, până la 30 iunie, ANPC va comunica Parlamentului un raport privind activitatea sa şi modul în care operatorii economici şi autorităţile publice respectă regulile protecţiei consumatorilor.

Iniţiatorii consideră că asigurarea independenţei ANPC este singurul mod prin care drepturile şi interesele consumatorilor vor fi mai bine reprezentate şi apărate.

ANPC este principala instituţie care are responsabilitatea să protejeze consumatorii împotriva eventualelor abuzuri săvârşite de agenţii economici, conform unui sondaj comandat de Asociaţia Parakletos, cercetarea sociologică arătând că, în acest sens, s-au pronunţat 86% dintre cei întrebaţi. Potrivit respondenţilor, la mare distanţă după ANPC vin ANSVA - 58%, Guvernul - 37%, Parlamentul şi BNR - câte 33% şi Avocatul Poporului - 25%.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro