Scrisoare deschisă adresată de ONG-urile de mediu către ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş

F.D.
Miscellanea / 13 septembrie 2022

Scrisoare deschisă adresată de ONG-urile de mediu către ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş

Organizaţiile Declic, Bankwatch România, Agent Green, Federaţia Natura 2000 şi Eco-Civica se adresează printr-o scrisoare deschisă Ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, în care susţin că nu sunt luate în vedere ca investiţii prin PNRR fostele amenajări de hidrocentrale şi "fostele centrale hidroenergetice" care au rămas pe Valea Oltului, Valea Siretului şi Valea Jiului, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Noi, societatea civilă, ne exprimăm îngrijorarea după declaraţiile pe care le-aţi făcut pe 17 august, în legătură cu lucrările hidroenergetice din Parcul Naţional Defileul Jiului şi din siturile Natura 2000 de pe Olt.

În calitate de ministru, aţi sugerat că directivele şi hotărârile CJUE care fac imposibilă continuarea lucrărilor hidroenergetice declarate ilegale pot fi încălcate. Şi asta prin declararea acestor proiecte de "importanţă strategică naţională". Considerăm că un astfel de demers este imoral şi periclitează fondurile europene alocate României prin PNRR.

Reamintim deciziile care atestă nelegalitatea acestor lucrări:

Parcul Naţional Defileul Jiului: Hotărârea 5378/2017 a Curţii de Apel Bucureşti

Siturile Natura 2000 de pe cursul râului Olt: Decizia de respingere a solicitării acordului de mediu nr. 44/2022, emisă de APM Sibiu

Declaraţiile publice ca aceasta incită public la încălcarea legilor, a hotărârilor judecătoreşti şi a actelor administrative, pe scurt la subminarea statului de drept. Respectarea statului de drept, principiu fundamental al Uniunii Europene, este o condiţie esenţială pentru finanţarea PNRR", se arată în document.

ONG-urile susţin că legitimitatea acestor proiecte este contestată prin articole publicate în reviste ştiinţifice, prin rapoartele de mediu şi deciziile autorităţilor publice. [1] [2] [3] Toate acestea au prezentat impactul negativ semnificativ asupra habitatelor şi speciilor protejate, asupra corpurilor de apă.

"Insistăm şi asupra concluziei analizei Consiliului Economic şi Social. Potrivit acestora, astfel de proiecte ar contribui cu "mult sub 1%" la capacitatea instalată din ţară. Ţinem să subliniem că în SUA hidroenergia nu este considerată energie regenerabilă, dat fiind faptul că impactul construirii de hidrocentrale pe râuri este ireversibil.

Seceta tot mai pronunţată, accentuată de schimbările climatice, pe fondul unei clime oricum continentale, trebuia să dea deja de înţeles autorităţilor că este un nonsens să se mai investească în hidrocentrale pe derivaţie, precum cele din Defileul Jiului", se precizează în scrisoare.

Societatea civilă a cerut cu argumente clare ca prevederile referitoare la investiţiile în proiecte hidroenergetice să fie eliminate, şi au fost eliminate, se mai arată în comunicat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro