Scutul antirachetă promite siguranţă şi provoacă nelinişte în Polonia

Scutul antirachetă promite siguranţă şi provoacă nelinişte în Polonia

G.D
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 18 martie 2022

Scutul antirachetă promite siguranţă şi provoacă nelinişte în Polonia

În cazul unui conflict armat între NATO şi Rusia, una din primele ţinte ale rachetelor ruseşti ar putea fi scutul antirachetă american din nordul Poloniei, ceea ce îi îngrijorează pe localnicii deja alarmaţi de războiul din Ucraina, transmite astăzi AFP, potrivit Agerpres.

"Dacă izbucneşte un conflict armat grav, prima lovitură va ţinti scutul nostru. Dacă se folosesc bombe nucleare tactice, cum scutul se află la doar câţiva kilometri distanţă de centrul oraşului, ne putem imagina ce ni se va întâmpla", spune Ryszard Kwiatkowski, fost viceprimar al oraşului Slupsk, cu 90.000 de locuitori.

Statele Unite susţin că instalaţia care va deveni operaţională în 2022 în satul Redzikowo din apropiere are rolul de a apăra Occidentul de rachete balistice lansate din ţări cum ar fi Iranul.

Însă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu crede; el consideră scutul, ca şi alte echipamente militare din regiune, o ameninţare pentru ţara sa. De aceea, el cere retragerea NATO din ţările est-europene, foşti sateliţi ai Uniunii Sovietice.

Kwiatkowski, critic convins al scutului la care lucrările au început din 2016, aduce mai multe argumente împotriva acestuia şi respinge argumentul că este vorba de un sistem defensiv. "După părerea mea, nu există sisteme ofensive şi defensive, toate sistemele militare sunt agresive", spune el. "Iar în faţa acestui sistem defensiv al NATO se află sistemul adversarului nostru potenţial, Federaţia Rusă, cu alte cuvinte rachetele Iskander instalate recent în regiunea Kaliningrad".

Fostul viceprimar arată că rachetele respective pot ajunge la Redzikowo, lângă oraşul său, în trei minute, şi "nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina". El consideră "absurdă" prezentarea scutului ca o defensivă împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune care ar putea veni din Orientul Mijlociu, în special din Iran. "A fost îndreptat de la început împotriva Rusiei, acum nu se mai ascunde asta", afirmă el.

Politicianul local în vârstă de peste 60 de ani regretă că instalaţia a ocupat un fost aeroport dezafectat, unde s-ar fi putut crea o zonă industrială. El apreciază că prezenţa scutului îi descurajează pe marii investitori occidentali.

Majoritatea polonezilor din zonă sunt indiferenţi faţă de subiect, dar unii împărtăşesc temerile lui Kwiatkowski. Acesta recunoaşte însă că la manifestaţiile împotriva scutului nu au participat niciodată mai mult de câteva zeci de oameni.

Situaţia s-a schimbat însă recent. "Până de curând, nu am simţit nicio nelinişte în legătură cu scutul, dar atacul împotriva Ucrainei arată că nu putem fi siguri de nimic", declară Tomasz Czescik, arheolog şi jurnalist, în vârstă de 47 de ani. "Putin a spus de mai multe ori că această bază din Polonia, aflată la numai 230 de kilometri de frontiera rusă, nu ar fi trebuit înfiinţată (...) şi că rachetele de aici pot transporta şi încărcături ofensive", continuă el. "Când vorbesc astăzi cu prietenii mei din Slupsk, spun că acum suntem pentru Putin ţinta numărul 1 după Ucraina", adaugă el.

Ewa Trap, o pensionară activă, preşedinta clubului local al vârstnicilor, este însă senină, poate şi fiindcă - aşa cum spune chiar ea - nu e prea interesată de actualitatea politică. "Mă simt mai în siguranţă decât dacă (scutul) n-ar fi aici", spune ea. "Sunt o persoană simplă, modestă, nu mă gândesc la problemele îndepărtate. Deocamdată trăiesc bine şi nu simt nicio nelinişte", mărturiseşte ea.

Scutul de la Redzikowo nu este încă funcţional, dar urmează să fie în curând, chiar anul acesta, notează AFP.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Hopaaa , se face vorbire de funie in casa spanzuratului , basmul cu aparatul de rachetele din Iran ni s-a susurat si noua si oamenii nostei politici , inocenti si creduli (na , ca sunt prea politicos ! ) l-au inghitit cu pofta .

    Altii care au aceeasi problema ca si noi, doar ca percep mai bine dezastrul care se prefigureaza cu regiunea din jurul scutului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8858
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4803
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8787
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5520
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.0697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro