Sebastian Burduja: "România a devenit un exemplu de urmat în digitalizare"

G.D.
Politică / 16 martie

Sebastian Burduja: "România a devenit un exemplu de urmat în digitalizare"

România a devenit un exemplu de urmat prin acţiunile întreprinse în privinţa digitalizării, a iniţiat un pachet legislativ unic la nivel european, iar în ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental are investiţii de peste 6,6 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, astăzi, la conferinţa "Romanian Business & Investment Roundtable", ministrul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, Sebastian Burduja, informează Agerpres.

"Am vorbit despre transformarea digitală din această ţară. Împreună, alături de aliaţii şi prietenii noştri, şi sunt foarte onorat să-l menţionez aici pe domnul Sabin Sărmaş, care este preşedintele Comisiei pentru digitalizare, în Parlamentul României, am demarat aceste proceduri de transformare digitală în regiune. Nu este meritul nostru, este un efort naţional pe care l-am întreprins. Înainte, Sabin a demarat aceste eforturi în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României şi România a devenit un exemplu de urmat prin acţiunile întreprinse. Am iniţiat un pachet legislativ care este unic la nivel european şi vă voi da câteva exemple în acest sens. În ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental, avem investiţii de peste 6,6 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acest lucru a necesitat o nouă legislaţie, despre cum ne vom conecta la cloud-urile comerciale, unde sunt, ce sunt datele colective, unde sunt stocate acestea, care sunt politicile în această materie. Acestea sunt domenii în care România a demarat acţiuni cu mult timp înaintea altor state", a spus Burduja.

Conform demnitarului, digitalizarea cazierului juridic a fost primită pozitiv de români, iar în doar câteva săptămâni au existat peste 50.000 de solicitări pentru eliberarea online a acestui tip de document.

"În ceea ce priveşte interoperabilitatea, Sabin (Sărmaş - n. r.) a vorbit despre aceste lucruri. Sunt soluţii antivirus care au făcut sistemele noastre vulnerabile. Există foarte multe progrese pe care le-am întreprins. Am digitalizat toate cazierele juridice. Spre surprinderea multora, totul se poate face online şi există peste 50.000 de români care au reuşit să aibă acces la cazierul judiciar, în câteva săptămâni. Deci, acest lucru ilustrează puterea transformării digitale. Economia, până la urmă, se referă la competitivitate şi perspectiva orientată spre viitor. Sigur că şi inteligenţa artificială joacă un rol important. Am lansat, recent, o cercetare privată academică, denumită ION, care este sprijinită şi de prim-ministrul nostru, şi care a fost prezentată în media internaţională ca fiind primul consultant digital, bazat pe inteligenţă artificială", a afirmat Sebastian Burduja.

Cea de-a treia ediţie a Conferinţei Romanian Business & Investment Roundtable continuă, astăzi, cu o nouă serie de dezbateri pe teme ce vizează perspectivele macroeconomice.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Domnul Sebastian Burduja vorbeste de micile progrese ale Romaniei dar aceste progrese nu sunt nici un sfert din ceea ce altii deja au realizat, de ani de zile.

    nu mai vorbi prostii! Ultimul exemplu personsl: ieri, la chemarea bancii sa-mi actualizeze datele mi-a umplut servieta cu hartii, imi amortise mana cate am semnat!! Drept e ca bancile nu sunt in domeniul vostru!

    1. Domnule BURDUJA. de la atata digitalizare facuta sub comanda dumneavoastra,romanii,nu isi mai satisfac iubitele,amantele sau sotiile decat cu degetele. De unde ati importat aceasta digitalizare,de prin caminele facultatilor pe unde ati studiat.?

    Cum ar putea tara aflata pe ultimul loc in Europala digitalizare sa devina un exemplu pentru altii numai Burduja stie.. Sa mai vorbim si de Ion, o mascarada ieftina care de fapt nu functioneaza?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro