Sebastian Burduja: "Vom avea cloud guvernamental privat la nivelul anului 2026"

G.D.
Politică / 11 aprilie

Sebastian Burduja: "Vom avea cloud guvernamental privat la nivelul anului 2026"

România va avea cloud guvernamental privat în anul 2026 prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, astăzi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, informează Agerpres.

El a precizat, totodată, că Ministerul Cercetării şi-a atins "la timp" toate jaloanele din PNRR.

"Din perspectiva MCID, pe proiectele pe care noi le gestionăm, suntem absolut în grafic. Ne-am atins toate jaloanele la timp, inclusiv jaloane extrem de grele cum ar fi cele legate de cloudul guvernamental, ordonanţa cloudului sau Legea securităţii cibernetice promulgată recent de preşedintele Iohannis după 10 ani de blocaje. Noi am rescris legea împreună cu celelalte ministere şi ea a trecut şi testul la Curtea Constituţională. Lucrurile sunt în grafic. La nivelul anului 2026, din PNRR, vom avea cloud guvernamental privat. Deci un cloud guvernamental închis cum se spune, sigur, interoperabil, de fapt, interconectat la cloudul comercial", a explicat ministrul.

Sebastian Burduja a intervenit online la dezbaterea "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătăţii?'', organizată de DC Media Group.

Potrivit acestuia, sistemul medical nu a mai beneficiat de investiţii în domeniul informatic de mai bine de 10 ani.

"Aş face câteva aprecieri legate de digitalizarea sănătăţii. Eu cred că aici vorbim de un sistem care nu a mai beneficiat de investiţii în sistemele informatice de 10 ani şi mai bine de atât", a menţionat ministrul Cercetării.

El a subliniat că sistemul platformei informatice a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate are "mare" nevoie de intervenţie.

"Sunt proiecte din Programul Operaţional Competitivitate pornite cu mare întârziere din păcate şi care trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an. Acolo am o îngrijorare că nu va putea fi îndeplinit acest termen, să vedem. De asemenea, sunt proiecte importante din PNRR care vizează modernizarea platformei informatice a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, un sistem care are mare nevoie de intervenţie. Pentru români beneficiul ar fi multiplu. (...) Vorbim de o zonă de debirocratizare şi de uşurare a muncii medicilor şi asistenţilor. Medicii de familie în mod special au o mare povară administrativă, pierd foarte mult timp cu aceste evidenţe în bună măsură încă pe hârtie", a indicat Burduja.

Ministrul a amintit că din prima săptămână a lunii iulie nu se vor mai putea solicita copii ale documentelor emise de statul român.

"Din prima săptămână a lunii iulie, nici la nivelul spitalelor, nici la nivelul şcolilor, nici la nivelul primăriilor, Consiliilor judeţene, nici la nivelul operatorilor de apă, canal sau furnizorilor de utilităţi nu ni se vor mai putea solicita conform legii copii după acte emise de statul român. Este o rezistenţă la sistem, dar noi trebuie să înţelegem cu toţii că suntem, pur şi simplu, condamnaţi să digitalizăm România, să ne modernizăm şi să le dăm, de fapt, românilor oportunitatea şi opţiunea de a-şi rezolva problemele cât mai rapid din confortul casei", a transmis Sebastian Burduja.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb