Sebastien Lecornu, ministrul francez al apărării: "Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine"

A.F.
Internaţional / 30 septembrie 2023

Sebastien Lecornu, ministrul francez al apărării: "Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine"

"Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine", a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu şi a atras atenţia că jihadismul a luat din nou avânt în regiune, scrie AFP.

Sebastien Lecornu a respins ideea că plecarea soldaţilor francezi din Mali, Burkina Faso şi, în curând, din Niger este un eşec al politicii franceze în Sahel.

"Este un eşec pentru ţările în cauză", a insistat el.

"Regimul din Mali a preferat (grupul de mercenari ruşi) Wagner în locul armatei franceze. Vedem rezultatul: regiunea Bamako a fost de atunci înconjurată de jihadişti", a argumentat ministrul apărării. "Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine. Toate acestea se vor termina foarte rău pentru juntele militare în cauză", a subliniat el.

"Şi ni se spune că problema este Franţa! Am fost o soluţie pentru securitatea Sahelului", a declarat Sebastien Lecornu, adăugând că Franţa reuşise să neutralizeze majoritatea celulelor jihadiste şi "să aducă siguranţă" miilor de civili înainte de a fi forţată să plece.

"A fost suficient să fim invitaţi să plecăm pentru ca terorismul să ia din nou avânt", a deplâns el, citând cazul Burkina Faso, unde după lovitura de stat din septembrie 2022 s-au înregistrat "2.500 de morţi din cauza terorismului".

"Mali este în pragul divizării, iar Nigerul va continua, din păcate, în aceeaşi direcţie", a avertizat ministrul francez.

"Este vina noastră dacă unii actori locali preferă luptele de clanuri, în dispreţul democraţiei, în loc să lupte împotriva terorismului? Nu cred", a mai declarat el.

Duminică, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat retragerea a 1.500 de soldaţi francezi din Niger până la sfârşitul anului şi revenirea la Paris a ambasadorului de la Niamey, Sylvain Itte, două revendicări ale juntei militare care s-a instalat la putere pe 26 iulie.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb