SECTORUL BANCAR EUROPEAN, ÎN CONTINUARE FRAGILPwC: "Testele de stres oferă un răgaz unor bănci europene pentru a-şi rezolva problemele"

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2014

PwC: "Testele de stres oferă un răgaz unor bănci europene pentru a-şi rezolva problemele"

Rezultatele testelor de stres efectuate de Banca Centrală Europeană în rândul băncilor europene, care ar fi trebuit să readucă încrederea în piaţa bancară şi în stabilitatea acesteia, arată că suntem încă departe de soluţionarea crizei bancare şi a provocărilor cu care se confruntă sectorul bancar, consideră Colin Brereton, Liderul grupului PwC.

Domnia sa a spus: "Evaluarea a fost doar un test singular al solvabilităţii băncilor şi nu unul al viabilităţii lor pe termen lung. Viabilitatea pe termen lung a băncilor depinde însă de capacitatea lor de a genera suficient profit pentru a-şi acoperi toate costurile, inclusiv costul capitalului."

25 de bănci cu importanţă sistemică nu au trecut pragul minim de adecvare a capitalului, iar necesarul de capital suplimentar este de circa 25 de miliarde de euro, potrivit rezultatelor testelor de stres.

Dintre cele 25 de bănci care nu au trecut testul, 12 şi-au acoperit deja necesarul de capital suplimentar. Astfel, din ianuarie 2014 până la 30 septembrie 2014, băncile europene evaluate şi-au majorat capitalul cu 53,6 miliarde de euro prin emisiuni de acţiuni (39,2 miliarde euro este suma netă, care nu include rambursări şi răscumpărări) şi 39,1 miliarde de euro prin emisiuni de obligaţiuni convertibile.

"Momentul în care multe dintre băncile europene vor fi capabile să treacă acest test al viabilităţii pe termen lung este încă departe din cauza prelungirii perspectivei negative la nivel macroeconomic şi a dobânzilor scăzute din Europa, a costurilor crescute de operare, de restructurare şi de conformare cu standardele prudenţiale, dar şi a competiţiei crescânde venite din partea start-up-urilor şi a jucătorilor din sectorul non-bancar. Testele de stres oferă un răgaz unor bănci europene pentru a-şi rezolva problemele", potrivit reprezentantului PwC, care adaugă: "Atenţia se va îndrepta, în primul rând, către acele instituţii care au picat aceste teste de stres. Acestea vor fi nevoite să-şi suplimenteze capitalul, iar acţionarii vor dori să ştie care este randamentul capitalului suplimentar. Toate băncile, inclusiv cele care au trecut testul, trebuie să ofere acţionarilor randament satisfăcător. Pentru acele bănci care sunt într-o postură relativ bună din punct de vedere financiar există încă oportunităţi de creştere pe piaţă".

Colin Brereton mai spune că bilanţurile băncilor vor rămâne sub atentă observaţie, în special nivelul capitalului, lichidităţile şi gradul de îndatorare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro