Retail

ŞEDINŢĂ ÎN 28 APRILIEAcţionarii SIF Transilvania, convocaţi pentru aprobarea unui dividend cu randament brut de 5,2%

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 05 martie 2020

Acţionarii SIF Transilvania, convocaţi pentru aprobarea unui dividend cu randament brut de 5,2%

De asemenea, se va vota propunerea pornirii acţiunii în răspundere faţă de Constantin Frăţilă, Crinel-Valer Andănuţ şi Marius-Adrian Moldovan

Acţionarii SIF Transilvania (SIF3) sunt convocaţi, pentru data de 28 aprilie, cu mai multe puncte pe ordinea de zi, între care aprobarea distribuirii, din profitul anului trecut, a unui dividend de 0,02 lei/unitate, ceea ce, raportat la preţul acţiunii SIF3 de ieri de la ora 17:30, de 0,381 lei, oferă un randament brut de 5,25%, reiese din raportul societăţii publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În plus, acţionarii SIF-ului din Braşov vor mai avea pe masă propunerea de pornire a acţiunii în răspundere împotriva lui Constantin Frăţila, ce deţine circa 5% din SIF3, pentru un prejudiciu cauzat SIF-ului.

În comunicat se susţine că, prin activitatea reţinută în cadrul unor dosare penale în care se instrumentează infracţiunile de manipulare a pieţei şi de evaziune fiscală săvârşite de Constantin Frăţilă în legătură cu SIF Transilvania şi filialele acesteia, societatea din Braşov a înregistrat direct şi indirect pagube de aproximativ 4,48 milioane lei, ce vor fi determinate în mod exact printr-o expertiză.

"La suma prezentată mai sus se poate adaugă prejudiciul de imagine suferit de societate din blocarea activităţii Consiliului de Supraveghere, prin participarea la redactarea în fals a unor hotărâri ale Consiliului, asumarea de şedinţe paralele şedinţelor legal organizate de către Consiliul de Supraveghere, încălcarea actului constitutiv al societăţii şi a regulamentelor de funcţionare a Consiliului, depunerea de sesizări nefondate şi tendenţioase la Autoritatea de Supraveghere Financiară", se mai arată în raportul menţionat.

Pe lângă fostul arbitru de fotbal, acţionarilor SIF-ului li se va mai supune la vot pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Crinel-Valer Andănuţ, membru al Consiliului de Supraveghere al societăţii, pentru prejudicierea SIF-ului cu suma de 0,22 milioane de lei, plătită auditorului statutar pentru efectuarea Raportului suplimentar din data de 13 august 2018.

Potrivit raportului, Crinel-Valer Andănuţ nu şi-a îndeplinit obligaţia legală, statutară şi contractuală de a activa în funcţia de membru în Consiliul SIF-ului cu bună credinţă şi loialitate faţă de societate.

"Cu încălcarea acestei obligaţii, în data de 28 martie 2018, alături de alţi acţionari a solicitat auditorului statutar efectuarea unui raport suplimentar pentru a analiză, sub toate aspectele relevante din punct de vedere juridic, financiar şi fiscal, operaţiunea de constituire şi transfer a societăţilor neoperaţionale aflate în procedura insolvenţei, falimentului sau a dizolvării voluntare, din portofoliul SIF Transilvania către SIF Transilvania Project Management Company SA", se arată în notificarea SIF-ului către piaţă.

Din Raportul auditorului statutar a rezultat că operaţiunile reclamate respectă dispoziţiile legale şi statutare, se mai menţionează în sursa amintită, adăugându-se: "Dacă Crinel-Valer Andănuţ şi-ar fi exercitat loial şi cu bună credinţă mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere şi s-ar fi documentat cu privire la operaţiunile reclamate auditorului statutar, ar fi ajuns la concluziile prezentate de către acesta. Onorariul pentru efectuarea raportului suplimentar s-a ridicat la 0,22 milioane de lei, sumă ce nu ar fi fost cheltuită dacă Crinel-Valer Andănuţ şi-ar fi exercitat loial şi cu bună credinţă mandatul de membru al Consiliului societăţii"

De asemenea, în data de 28 aprilie se va mai discuta şi pornirea acţiunii în raspundere împotriva lui Marius-Adrian Moldovan, membru al Consiliului de Supraveghere, pentru prejudicierea SIF Transilvania cu suma de 0,3 milioane de euro.

Pentru acest caz, în raport se arată că, la susţinerea lui Moldovan, SIF Transilvania a investit în fondul The Foundation Feeder (TFF), plasamente făcute, în principal, în societăţi din sectorul tehnologiei informaţionale.

"Marius-Adrian Moldovan, ca membru al Advisory Board din partea SIF-ului, a desfăşurat o activitate total necorespunzătoare, nu a monitorizat realizarea strategiei de investiţii propusă iniţial acţionarilor, nu a prezentat informaţii reale către SIF Transilvania asupra managementului neperformant al fondului, această dezinformare şi lipsa de diligenţă prejudiciind SIF Transilvania cu suma de 0,3 milioane de euro", se arată în raport, unde se adaugă: "Stoparea pierderii s-a realizat prin decizia Directoratului care a oprit subscrierile în cadrul fondului (83% din suma de două milioane de euro susţinută de Marius Adrian Moldovan nu s-a subscris)".

Faţă de sumele amintite, în toate cazurile se pot adăugă şi alte sume ce vor fi identificate ca reprezentând pagube materiale sau de imagine aduse societăţii, se mai menţionează în raportul SIF-ului.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Putin nenica randamentul brut de dividend.

  1. Corect. La purcoiul de bani pe care l-au facut anul trecut.

   Astia isi bat joc de actionari cu randamentul propus adica 1% peste inflatie,sa nu mai spun ca platesc si la 8 luni de la incheierea anului fiscal.

   Dar conducerea isi ia actiuni gratuite de la TUFE,EFO si alte societati la care este actionar majoritar sif 3. 

   Adica rascumpara actiunile pe banii societatiilor si le da la conducere gratuit.

   Asteptam propunerea lui Fratila pentru dividend mai mare? 

   ce joc murdar pe banii ce-i visezi, si la final ei pleaca cu tot cu caruta plina....

   desteapta-te romane, cinta imnul mai des 

  Mi se pare mie sau doar trolli Fratilezi sunt activati?

  1. troll, ce-i aia Fratilez ?

  Am citit la inceputul articolului un pret /actiune de 0.381 lei !!!!, suntem, in anul 2020 sau in anul 2018, "ieri cum spune articolul(sau scriitorul a dormit vreo 2 ANI) pretul pe actiune este acum ... 0.3130 - 0,3170 lei !!!. Apoi ce naiba, astia nu se pot retrage temporar de la conducerea SIOF 3 sa-si regleze conturile ?. Au fost "mituti in stilul celebru romanesc cei de la ASF si BVB" incat le pèrmit sa-si regleze conturile abuzand si folosindu-se de dreptuile actionarilor ce de "hartia igienica ?", implicand actionarii SIF 3 Transilvania ?. Cat de "masiva este coruptia acolo" ?, si ... de ce instantele competente sunt "complici si co-autori la aceste miscari extrem de dubioase, altfel nu se explica folosirea pozitiei lor de la conducerea sif 3 pentru a-si plati si regla conturile intre ei ?, mafie , coruptie si minciuna cumulate la UN LOC.

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro