Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

Şef nou la DIICOT

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică /

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) are, începând de ieri, un nou procuror-şef: Felix Bănilă. După 48 de zile de când procurorul din Bacău a primit aviz favorabil din partea CSM pentru a ocupa funcţia de şef al DIICOT, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Bănilă preia conducerea acestei instituţii, pentru următorii trei ani.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT în 11 iunie, propunerea fiind avizată favorabil de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Mai mulţi procurori DIICOT au decis atunci, în Adunarea Generală, să îi trimită preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi ceară să respingă propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT.

Contracandidatul lui Felix Bănilă la concursul pentru ocuparea postului de procuror şef al DIICOT a fost Daniel Horodniceanu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că îi cunoaşte foarte bine pe cei doi candidaţi, amândoi fiindu-i studenţi la Facultatea de Drept de la Iaşi, ei având experinţă în funcţii manageriale şi fiind şefi de unităţi.

Felix Bănilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.

Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat în 19 mai, fiind apoi prelungit, conform procedurii.

Mandatul noului şef al DIICOT debutează în momentul în care instituţia cercetează in rem dosarul în legătură cu semnarea memorandumului privind mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Dosarul a fost deschis în urma plângerii formulate de liderul PNL Ludovic Orban prin care acesta îi acuză pe prim-ministrul Viorica Dăncilă şi pe liderul PSD Liviu Dragnea de uzurparea de calităţi oficiale şi de trădare.

Imediat după numirea de ieri, Felix Bănilă a declarat: "Voi începe cu optimism şi cu speranţă, nu pot să vă spun foarte multe în acest moment, sunt şi eu sub efectul deciziei de moment. (...) O să încerc să fiu cât mai eficient".

Noul şef al DIICOT a declarat că, după ce va face o analiză a structurii în fruntea căreia a fost numit, va organiza o conferinţă de presă în care îşi va prezenta priorităţile.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS