Şefii companiilor petroliere să apără de criticile legate de climă

A.F.
Companii / 3 octombrie 2023

Şefii companiilor petroliere să apără de criticile legate de climă

Directorii generali ai unora dintre cele mai mari companii energetice din lume au încercat luni să se apere de critici, spunând că nu este posibil să mulţumim pe toată lumea, pe fondul tranziţiei energetice planificate, transmite CNBC.

În timpul conferinţei ADIPEC, care s-a deschis ieri la Abu Dhabi, directori care reprezintă marile companii din domeniul energiei din SUA, Europa şi Asia au încercat să dea un ton pozitiv asupra situaţiei actuale a industriei combustibililor fosili.

Evenimentul are loc la scurt timp după ce protestatarii împotriva schimbărilor climatice au ieşit în stradă în sute de oraşe de pe tot globul pentru a cere liderilor mondiali să elimine treptat arderea combustibililor fosili, principalul motor al crizei climatice.

Industria Big Oil a fost acuzată că şi-a anulat angajamentele privind schimbările climatice în ultimele luni, după profiturile anuale record, care au fost descrise de gruparea pentru drepturile omului Amnesty International drept "în mod evident nejustificabile" şi "un dezastru neatenuat".

"Trebuie să intensificăm şi să ne pregătim pentru sistemele decarbonizate ale viitorului", a declarat Tengku Muhammad Taufik, preşedinte şi CEO al companiei energetice de stat din Malaezia, Petronas, în cadrul unui panel moderat de CNBC, luni.

"Aşadar, dezbaterea a fost întotdeauna pusă aici, îmi amintesc de o veche zicală: "Dacă vrei să-i faci pe toţi fericiţi, vinde îngheţată. Nu suntem în afacerea îngheţatei şi, mi-amintesc, există oameni care au intoleranţă la lactoză", a spus Taufik.

"Indicaţia aici este că trebuie să luăm nişte decizii dificile şi trebuie să fim limitaţi de fapte, raţionalitate, paşi practici, dar vom ajunge acolo", a adăugat el.

Aşa cum era de aşteptat, un raport important al ONU, publicat luna trecută, a confirmat că în prezent lumea nu este pe cale să atingă obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris din 2015, un acord de referinţă care îşi propune să continue eforturile de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Lumea s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius după peste un secol de ardere a combustibililor fosili, precum şi de utilizarea inegală şi nesustenabilă a energiei şi a terenurilor.

Această creştere a temperaturii este cea care alimentează o serie de evenimente meteorologice extreme în întreaga lume.

Vicki Hollub, CEO al producătorului american de petrol şi gaze Occidental Petroleum, a spus că acestea au fost "vreme cu adevărat incitante" pentru industria petrolului şi a gazelor şi a sugerat că o provocare majoră pentru companiile de combustibili fosili este să lucreze pentru a recâştiga încrederea societăţii.

"Nu văd unde suntem astăz,i ca ceva care va pune capăt industriei noastre, deşi există unii acolo care vor să dispară. Aşa cum am făcut şi în trecut, vom găsi modalităţi de a inova din această situaţie în care ne aflăm", a spus Hollub în cadrul aceleiaşi discuţii.

"În atenuarea schimbărilor climatice, există şi oportunitatea de a continua să producem petrol pentru securitatea noastră energetică. Deci, încercăm să lucrăm cu această strategie şi cred că va funcţiona bine. Cea mai mare provocare, care este mai greu de abordat decât chiar şi inovaţia din jurul tehnologiei, este doar ca oamenii să aibă din nou încredere în industria noastră şi să înţeleagă ce spun cu adevărat datele", a adăugat ea.

"Este cel mai rău rău şi este cel mai bun moment"

Patrick Pouyanne, CEO al gigantului petrolier francez TotalEnergies, a spus că industria petrolului şi gazelor deţine toate instrumentele necesare pentru a fi "un participant major" la tranziţia energetică.

"După trei-patru ani, am înţeles că poate am fost naiv, nu le vom face pe plac activiştilor. Nu vom face niciodată suficient pentru a-i mulţumi pe cei care sunt împotriva petrolului şi gazelor, dar misiunea mea nu este să le mulţumesc. Misiunea noastră este să oferim societăţii energia de care avem nevoie astăzi şi mâine şi pentru asta mă simt confortabil", a spus Pouyanne.

Vorbind în ianuarie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat giganţii combustibililor fosili pentru că ignoră propria ştiinţă a climei, acuzând industria de petrol şi gaze că încearcă să extindă producţia, în ciuda faptului că ştie "pe deplin" că modelul lor de afaceri este incompatibil cu supravieţuirea umană.

Oamenii de ştiinţă au avertizat în repetate rânduri că timpul se scurge rapid pentru a evita ce este mai rău din ceea ce ne rezervă criza climatică.

Reflectând la poziţia sa de CEO al gigantului petrolier britanic Shell, de la începutul anului, Wael Sawan a spus: "A fost grozav şi cred că a fost un roller coaster. Este cel mai rău moment şi este cel mai bun moment."

"Cel mai rel moment cred că, odată cu recunoaşterea, pare a fi un moment în care continuăm să polarizăm dezbaterea din ce în ce mai mult decât să convergem, având în vedere că încercăm să rezolvăm probabil cea mai mare problemă a lumii în acest moment. Dar este şi cel mai bun moment pentru că cred că, în ciuda tuturor retoricii negative, dacă te uiţi la ceea ce a făcut lumea în ultimii doi sau trei ani şi la creşterea semnificativă, atât a energiei cu emisii scăzute de carbon, cât şi a energiei convenţionale, a fost bun. Nu suntem deloc aproape de locul unde trebuie să fim, dar, în acelaşi timp, nu ar trebui să ne pierdem speranţa", a spus Sawan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5843
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8128
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.5965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb