Şefii SIF Muntenia încearcă să ne ducă sub pragul de 5%

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie

Şefii SIF Muntenia încearcă să ne ducă sub pragul de 5%

Nu există niciun fel de logică investiţională sau economică să începi răscumpărarea când preţul acţiunii s-a dublat

Angajaţii domnilor Lakis şi Drăgoi de la SIF Muntenia (SIF4) tocmai au anunţat că vor, în sfârşit, să ducă la îndeplinire programul de răscumpărare a 20.645.201 de acţiuni, votat acum 15 luni. Nu ştiu dacă este coincidenţă sau nu, dar asta se întâmplă la zece zile după ce am anunţat că împreună cu câţiva alţi investitori am ajuns la 5% din capitalul SIF4. Iar acţionarii cu 5% din capital, capătă noi drepturi, inclusiv de a convoca adunări generale.

Aşadar, a trecut ceva vreme de la hotărârea de răscumpărare a acţiunilor până ce şefii SIF4 s-au gândit că e momentul oportun pentru răscumpărare. Când dumnealor au votat această răscumpărare, cu peste 180 milioane de acţiuni proprii pe care le controlează, într-un mod mascat cu încălcarea legii 31/1990 şi a directivei europene 2011/61/EU, prin câteva SAI-uri plătite regeşte din banii acţionarilor, acţiunea SIF4 valora cam 0,65 lei. Acum este aproximativ 1,3 lei. Nu sunt ei de vină că acţiunea s-a dublat. Eu am cumpărat mult, la fel ca alţi câţiva investitori care, între timp, ne-am organizat în Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) (https://aisif.ro). Aceste cumpărări ale noastre au ridicat preţul acţiunii. Noi am făcut aceste achiziţii pentru a schimba lucrurile în bine la SIF-uri, şi prin urmare în piaţa de capital în ansamblu.

AISIF este o organizaţie non-guvernamentală care are drept scop promovarea intereselor tuturor acţionarilor la SIF-uri. Articolele din presă, tot mai dese în ultimul timp, dar şi faptul că am început să semnalăm autorităţilor statului lucrurile ilicite de la SIF-urile controlate de domnii Lakis şi Drăgoi (inclusiv SIF4) au creat o anumită emulaţie în piaţă. Şi acum cei care au hotarât să răscumpere, aparent fără să-şi fi dorit acest lucru (altfel n-ar fi aşteptat tocmai 15 luni), au ajuns la concluzia că a sosit momentul.

Dar de ce tocmai acum au decis că ar fi momentul să răscumpere? Probabil că şefilor SIF4, declaraţi şefi prin uzurpare de voturi, nu le-a plăcut preţul acţiunii la 0,65 sau undeva între 0,65 şi 1,3 lei. Le place însă acum, când acţiunea s-a dublat. Mă întreb de ce n-au derulat această răscumpărare la un preţ mai mic?!

Să punem această decizie de a cumpăra acum, şi nu când preţul era cam jumătate, pe seama adoptării din senin a unei mentalităţi şi viziuni investiţionale noi? Oare despre ce fel de viziune revoluţionară poate fi vorba?

Îmi aduc aminte de un banc despre doi ruşi care se întâlnesc pe Oxford Street din Londra. Igor îl întreabă pe Vladimir: cât ai dat pe pantofii ăştia? Vladimir răspunde, mândru: 500 de lire. Igor rânjeşte cu superioritate şi îi spune: prost mai eşti Vladimir, 100 metri mai încolo se vând cu 1.000 de lire. Oare există astfel de snobism şi în investiţii?

Se pare că da - şefii SIF4 par să acţioneaze ca nişte snobi pe piaţa de capital. Să vă explic ce vreau să spun prin această sintagmă investiţională. Mai mult ca sigur aţi observat cum unii oameni, precum în bancul nostru, gândesc că acelaşi lucru mai scump este, cu siguranţă, mai bun decât acelaşi lucru mai ieftin. Tradus în comportamentul si viziunea managerilor SIF4, aceştia se gândesc, probabil, că dacă acţiunea într-un fel misterios s-a dublat în 15 luni, ea ar trebui să fie mult mai bună decât atunci când valora jumătate de preţ. Dar este evident că nu le plăcea acţiunea SIF4 la 0,65 - 0,75 lei, nivel la care s-a tranzacţionat până la sfârşitul lui 2020 şi şefii SIF4 n-au considerat că merită să execute răscumpărarea votată chiar de ei. Este contraintuitiv, dar pare asemănător cu situaţia multor investitori în Bitcoin. La 60.000 de dolari toată lumea cumpăra Bitcoin, dar la 30.000 de dolari acelaşi Bitcoin era considerat mai prost pentru că era mai puţin valoros.

Eu vă propun să încercăm să lăudăm înţelepciunea angajaţilor domnilor Lakis şi Drăgoi pentru că, în mod sigur, au înţeles ceva ce mulţi alţi investitori nu au desluşit. Până la urmă dacă nu înţelegeau nişte chestii elementare, precum faptul că acelaşi lucru la preţ dublu este mai scump decât acelaşi lucru la jumătate de preţ, poate că nu ar fi ajuns şefi la una din cele mai mari companii cotate la bursa românească, nu? Sau cumva au ajuns acolo chiar nişte oameni care n-au absolut nicio legătură cu managementul unei companii sau cu piaţa de capital, ci doar pentru că se pot vota pe sine prin acţiuni proprii deţinute indirect? Răspunsul îl ştie toată lumea.

Evident, într-o notă mai serioasă, nu există niciun fel de logică investiţională sau economică să tot aştepţi, adică 15 luni, şi să începi răscumpărarea când preţul acţiunii s-a dublat. Dar care este explicaţia mai logică? Stăpânii uzurpatori ai SIF4 mai degrabă au gândit strategic, dar evident nu în interesul SIF4 ci pentru ei înşişi. Mai exact, şefii SIF4, angajaţii domnilor Lakis şi Drăgoi, încearcă să ne dea o bucăţică din banii societăţii, să vindem o parte din participaţie ca să coborâm sub pragul de 5%. Asta mi se pare a fi singura explicaţie logică. Miroase a disperare?

Mă tot gândesc, ca investitor mare la o companie sifonată la vedere într-o ţară membră UE, unde şi-ar mai fi găsit loc de muncă aceşti mari şefi de SIF-uri dacă nu ar fi reuşit să uzurpe nişte companii publice?

Vă las pe dumneavostră să completaţi cu răspunsuri şi păreri la aceasta întrebare în secţiunea de comentarii.

SIF Muntenia a anunţat, în data de 27 iulie 2021, că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară documentul de ofertă publică de cumpărare de acţiuni, pentru a duce la îndeplinire o hotărâre a acţionarilor din data de 23 aprilie 2020. Atunci, s-a aprobat realizarea unui program de răscumpărare a 20.645.201 acţiuni, echivalentul a 2,56% din capitalul social al SIF-ului (la data convocării AGA), cu scopul reducerii capitalului social prin anularea acţiunilor răscumpărate. Preţul minim de răscumpărare este de 0,1 lei, iar cel maxim de 2,03 lei, conform raportului SIF-ului din primăvara anului trecut.

Opinia Cititorului ( 60 )

 1. Șefii SIF-urilor ar fi găsit locuri răcoroase la brutărie :)))

  Dar nu e târziu. Brutăria îi așteaptă ..... 

  1. Să nu jignim oamenii onorabili care lucrează la brutării. Hoții ăștia de la SIF-uri și-ar putea găsi ocupație ca hoți de buzunare.

   Make, ca dle Make nu am cum sa-ti zic, postarea asta nu incalca regulamentul public al ziarului Bursa?!!! " Nu sunt admise jignirile,limbajul suburban,atacul la.persoana,etc" Hai Make sterge mesajele conform regulamentului ziarului Bursa sa a oricarui forum care respecta legile in vigoare. Stiu ca nu o s.o faci!:)) Imi vei sterge inca odata mesajele mele:))

  Dar Drăgoi de ce nu respecta hotararea AGA de rascumparare la SIF1???? Pentru ca nu e niciun actionar mare deranjant acolo? Nici cei de la SIF4 n-ar fi respectat daca nu le era frica de acestia cu 5%.

  Pai de ce ai mai aprobat o hotarare daca n-o doreai? Ce hoti! Ce tara!  

  1. Exact.

  Înseamnă ca o sa urce prețul șif 4 spre 2 lei pana la toamna și dupa răscumpărare scade iar .

  1. ...

   ...

  Șefii ăștia de SIF-uri ar fi trebuit să fie în pușcărie, măcar o vreme .... să învețe că uzurparea de proprietate este o faptă penală. După aceea ar putea să devină politicieni, sau mai degrabă politruci, așa cum mai sunt destui, ca de exemplu cei de la ASF.

  Dragoi se vrea la racoare datorita incalzirii globale.

  Asta este raspunsul!!! 

  1. Dacă va tot ofticați în tribune luati-va și o punga se semințe. Sa aveți ce scuipa.

  Domnule Madadi, aveti si un desen? Pentru Marcu saracul ca el nu prea intelege. Face pe desteptul dar nu este. Si pentru Gradinescu nu aveti ceva simplu, colorat cu litere mari? Ceva entry level? Ca asta e vai mamica lui varza cu carne. Dar el nici nu trebuie sa inteleaga ca asta e calitatea lui nu-i destept dar sa zicem ca e cumsecade. Asa a zis Dragoi abia abtinandu-se sa nu rada. Asa a zis Dragoi si pe zi ce trece ii dau dreptate, el il cunoaste mai bine.

  1. ...

   Ce-i cu afirmațiile astea tembele, cu sume aruncate aiurea? Cum poti să știi tu lucruri de genul ăsta?

   Apoi,dl Madadi s-a riscat bagand bani în Sif4 ! Rezultat vizibil,acțiunea s-a dublat. Am tot respectul pentru dânsul,dar cred că un respect mai mare îl au acționarii de acolo! 

   Comentariul tău o să fie șters dar când te întorci îmi vei găsi răspunsul. Cred că sunt șanse bune să fii chiar Bogdan Drăgoi, unu că nu prea ai somn (se înțelege de ce), și doi la mână că știi niște sume. Dar de unde știi matale sumele care se plăteau, sau se plătesc la diferite publicații? Eu de exemplu nu le știu. Dar matale ca să apari și să vorbești ce vreau mușchiul tău la alte publicații, sau chiar să fii premiat că ai cel mai mare discount din istoria burselor, câți bani dai la respectivele publicații? Make nu face șantaj la nimeni, și eu n-am ce șantaj să fac la o companie unde sunt parțial proprietar. Make este un adevărat ziarist și își face meseria corect. Adică spune adevărul. De SIF2 și SIF3 dacă nu s-a ocupat eu cred că e pentru că matale stai mult mai rău la fapte dar și la imagine. În jurnalism totul e relativ, ca și în viața. Nu te iei de toată lumea că n-ai timp, te iei de cei mai răi. Sper că ai înțeles că nu ești discriminat. Primești ce meriți, deocamdată mediatic. În viitor sper să primești în continuare ceea ce meriți, pentru faptele tale.

   ...

   Este admirabl modul in care Ben Madadi reactioneaza imediat ce i se pare lui ca orgoliul personal a fost atins chiar si doar de un biet fir de praf. Il observ de cateva luni bune, si constant ca acest lucru se repeta in orice circumstanta. Boala grea!

   Iar acum sterge si comentariul acesta, chit ca nu contine absolut nici o ofensa, doar pentru ca ti-am spus-o verde in fata! 

   Extraordinar ce verde-n fata ai spus! Ce ai spus? Ca Madadi comenteaza ca si tine si ca asta ar fi o boala grea. Vai, vai! Este bolnav acela care nu-ti ingaduie sa-l batjocoresti nici cu minciuni prostesti, nici prin hotie din buzunarul lui.

   Boala este grea!

   Tare verde! 

   Ben Madadi sterge comentarii?

   Inteleptule, esti prastie!

   Nimic ofensator, doar verede-n fata. 

   ...

   Și uite asa dl Gradi v-a rupt pe genunchi lasandu-va tot timpul din lume sa aberați. Iar dl Marcu aplica legea întocmai ceea ce va enervează. Aveți grija sa nu faceți prea multe spume la gura.

   Tu esti vreun pupincurist gretos, vreunul dintre aia pusi sa ridice statui de aur unor oameni de (...) Tu esti din aia care in ciuda evidentei spui ca Marcu a reformat si a facut mari minuni la ASF si ca Gradinescu este mare specialist. Pai noi vedem ca nu. Sau esti chiar tu Jardiniera, nebunule, iar iti dai postari de adulatie. Veti ca ti-au iesit ochii din cap de inteligent ce esti. Creierul s-a extrins si ti-a expulzat ochii din tigva.

   ...

  Ben, Ben, am o solutie la "problema" ta: nu subscrie ofertei. Nu te obliga nimeni sa vinzi in oferta, e ok, poti sa-ti pastrezi actiunile si chiar sa treci de 5% cu aceasta ocazie. Ce spui de asta, crezi ca are sens?

  Acum serios vorbind - cum iti place tie sa spui, ca esti tare glumet si scrii destule lucruri funny - esti primul actionar al unei companii care se plange ca se deruleaza o rascumparare. In general, astfel de operatiuni de piata au doar beneficii pentru actionari, indiferent ca vor sa marcheze profit sau sa consolideze detinerea, asa ca de data asta chiar nu inteleg injuraturile la adresa celor de la SIF4... 

  1. Bogdane, Bogdane (nu Drăgoi de data asta, ci Juravle), dar eu nu m-am plâns de răscumpărare. Am remarcat doar disperarea voastră, a căpușarilor bursei românești. Dacă e să mă plâng de ceva este de incompetența managerilor care uzurpă o companie publică.

   Referitor la gumele mele. Nu e așa că îți plac? :) 

   P.S. eu n-am de unde să știu 100% cine comentează. Îmi dau cu părerea cam cine ar putea fi. Și i-am nimerit de multe ori. 

   Ben, esti simpatic. Mai ales cand conversezi tu imaginar cu unul si cu altul:)

   Dacă n-au curajul să spună nimic asumat :)

   Care este beneficiul obtinut de actionari in urma faptului ca rascumpararea actiunilor se face in momentul cand pretul e la 1.3, si nu s-a facut oricand in intervalul dintre 0.65 si 1,3?. Numai avantaje ai cand cineva cumpara din banii tai, la pret dublu.In loc sa va risipiti energia latrand aberatii isterice, mai bine pregatiti-va dosurile pentru o lunga sedere la racoare.

   Da da

  La SIF1,tatal Sifurilor,cu cel mai mare discount,ce se aude cu cele 2 programe de rascumparare aprobate ,1 anulat si iar aprobat?

  1. SE REANULEAZA...

   Asta da,se prea poate ca au precedentul.

   Este prima companie care anuleaza un program de rascumparare dupa care aproba acelasi program de rascumparare.Adica intr-un cuvant rostogolesc programele cum vor muschii lor. 

  Dar daca propun un pret de 0,72 lei/actiune cat au propus si anul trecut si nu subscrie nimeni v-ati gandit?

  Poate nu vor de fapt sa faca rascumpararea si propun un pret identic cu cel de anul tracut.

  Precedentul il au de la Sif 1 cand au propus 2,50 lei/actiune si nu au subscris aproape nimeni iar cu trei zile inaintea incheierii ofertei au marit pretul la 2,70 lei/actiune si au cumparat doar 5 mil.de actiuni din care vreo 2,6 mil.actiuni si le-au dat lor ulterior prin SOP. 

  Posibil ca unele din fondurile controlate sa subscrie. Posibil ca ASF sa le fi transmis un mesaj sa se împace cu investitorii ca altfel ii rad. Posibil sa fie și o noua păcăleala . Posibil sa se fi declanșat marea împărțeala între membrii grupului. La cât sunt de trufași și misei e greu de ghicit ce e in capul lor. Sigur e ca scopul nu e de buna credință .Ne vom lămuri .

  1. posibil si asta cum de fapt totul e posibil.

  ONE are capitalizare bursiera cat SIF1 plus SIF4 la un loc! Rusinos....

  1. Mai mult!...ONE= SIF1+ SIF4 +200milioane lei!

   Pai cumapara la one. Astia care au cumparat, deja au pierdut 10%. Nea Ben cat a pierdut pa sif 4?

   Hai mai lasati vrajeala. Stie toata lumea ca One e tot a lor, a celor de la 1 si 4.

   normal din umbra e Bilteanu.

  ...

  1. :))) redactia! Bravo Make!

   ...

   ...

   ...

   Ben, faptul ca nu știi sa interpretezi corect legile si faci zgomot pe banii tăi e doar dovada competentei tale si a brokerilor care te-au prostit ca vor creste sifele. Nu vei putea insa spune niciodată ca nu ai avut șansa sa le dai cand te vei deștepta. Ai grija ca nici macar specialistii tai nu cred ca ai dreptate, doar au prins si ei niste "easy money"

   ...

   ...

   ...

   Nici One Stop Shop ( Sif1), cum il numeste seful tau Dragoi,nu o sa creasca?:)))

   Domnule anonim,

   Sunt numai ochi, te rog să scrii aici interpretarea "corectă" a legii, să văd și eu, și toată lumea. 

   Voi ce scop aveti? Sa nu creasca Sifurile?

   De asta le administrati? Sa le scada capitalizarea bursiera? 

   Daca sugerezi ca cineva care a cumparat un Sif la 40-60% discount fata de VUAN,a luat tzeapa,inseamna ca stii tu ceva... VUAN-urile pe care le raportati sunt reale?;)

   ASF auzi la baiatu asta.... 

   Asta suna a intimidare...

   Ben ai grija ce faci,noi iti sugeream sa vinzi... 

   Odata ce a fost lege direct ca sifele sa se cumpere intre ele apoi astea cu detineri prin fonduri a fost facuta expres sa fie legala si in Romania si la nivel ue. Tu ai impresia ca Romania e la nivelul faci la o bere un aisif chiar daca habar nu ai citi nici macar o lege pe piata de capital. Pentru spectacol de pe margine e foarte distractiv ce faci pe banii tai si circul e misto oricât ar dura, insa nici un investor normal cap care avea 10k usd in anii 2000 pe bvb nu risca 100 usd pe copilariile tale

  Felicitari , mâine ma înscriu și eu in asociație , vin cu câteva sute de mii de SIF5 , poate facem ordine și pe acolo :))

  1. Poate faceti putina ordine si la ASF. Conducerea actuala si directorii acoliti sunt de toata jena incompetentei. Parlamentul va asteapta cu niste sesizari.

   ...

   BUNA ZIUA , D-LE MADADI !!! VREAU SA VA PUN SI EU , O INTREBARE PERSONALA !!! M-ATI FACUT CURIOS !!! BINENTELES , A-MI PUTETI RASPUNDE , S-AU NU !!! LA URMA-URMEI , E VORBA DE BANII DV !!! DE ANALIZA , SI DE HOTARAREA DV !!! CE-ATI VAZUT ASA DE BUN , IN PORTOFOLIUL LOR ??? NU SE COMPARA CA VALOARE , DESIGUR , DUPA PAREREA MEA , CU SIF 5 , DE EXEMPLU !!! LA SIF 4 , DACA LE LUAM LA PURICAT ,SI DACA DESPICAM FIRUL IN 6 , NU IN 4 , GASIM PUTINE SOCIETATI CU ADEVARAT VALOROASE , IN EL !!! DACA V-A MAI AMINTITI CUMVA , V-AM SPUS EU , MAI DEMULT , UN LUCRU : DE DEZASTRUL CUMPLIT , PROVOCAT SIF-ului , ACUM CATIVA ANI DE ZILE , DE MINUNATII ADMINISTRATORI AI SIF 4 ; DE OBSCURA SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDULUI INCHIS DE INVESTITII , PE NUME '''''' ATLASS ASSET MANAGEMENT '''''' , IN CARE BOGDAN DRAGOI & COMPANIA , A BAGAT CU OCHII INCHISI , MULTE ZECI DE MILIOANE DE LEI , SI IN CARE PIERDERILE AU FOST DE PESTE 75 % !!! PIERDERI CU ADEVARAT ENORME , PENTRU SIF 4 !!! IN LOCUL LOR , MA SPANZURAM !!! DAR , VEDETI : DACA NU SANT BANII LOR PERSONALI , NU LE PASA !!! DACA ERAU BANII LOR , A-SI NUMARAU SI FIRELE PAR DIN CHILOTI , DE FRICA SA NU PIARDA VREUNUL !!! IN SFARSIT : CUM V-ATI HOTARAT SA BAGATI ATATIA BANI , TOCMAI IN SIF 4 ??? SI TOCMAI LA BANDITII ASTIA ???

  ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro