ŞEFUL DSP BUCUREŞTI:"Am ajuns ca un singur caz pozitiv să aibă până la 40 de contacţi direcţi, în grădiniţe"

S.B.
Miscellanea / 21 ianuarie 2022

"Am ajuns ca un singur caz pozitiv să aibă până la 40 de contacţi direcţi, în grădiniţe"

Directorul DSP Bucureşti, Dr. Oana Nicolescu, a explicat pentru News.ro evoluţia infectărilor şi a ratei de incidenţă din data de 15 ianuarie şi până pe 21 ianuarie, în condiţiile în care ambele aproape că s-au dublat, informează news.ro.

Medicul a atras atenţia şi asupra unei situaţii fără precedent care a apărut în cazul preşcolarilor. Într-o grupă de grădiniţă, de exemplu, dacă un singur copil este depistat pozitiv pentru COVID-19, toţi ceilalţi copii din grupă sunt consideraţi contacţi direcţi şi intră în izolare la domiciliu. Şi asta pentru că în acest mediu copiii nu poartă mască, iar regulile de distanţare se păstrează foarte greu. Dr. Oana Nicolescu a declarat că în ultimele 24 de ore au fost peste 4000 de apeluri la numărul pus la dispoziţie de DSP, dintre care 1200 sunt solicitări pentru testare la domiciliu. Dr. Nicolescu a explicat şi că acum în Capitală sunt funcţionale 9 centre de evaluare, urmând ca vineri să primească aviz DSP şi centrele de evaluare aflate la spitalele Universitar şi Colentina din Capitală. Săptămâna viitoare sunt aşteptate alte 4 centre pentru a depune documentaţia necesară la DSP în vederea obţinerii avizului de funcţionare. Harta cu toate centrele de evaluare funcţionale în toată ţara este publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

"În acest moment la nivel de Bucureşti avem o creştere accelerată a numărului de cazuri confirmate cu virusul SARS-CoV-2, precum şi a numărului de contacţi direcţi pe care îi raportează fiecare caz în parte.

Dacă pe 15 ianuarie vorbeam de o rată a incidenţei de 4,62, acum, pe 21 ianuarie, este 8,03. Dacă pe 15 aveam în jur de 1300 de pozitivi, astăzi, pe 21 vorbim de peste 2500. Bineînţeles că a crescut numărul de decizii pe care noi le emitem, atât de izolare, cât şi de carantinare, capacitatea de lucru a centrului de comunicare pe care noi îl avem la nivel de DSP este într-o continuă mişcare, dar nu ne lăsăm influenţaţi de acest aspect.

Până în acest moment, putem să vorbim de 9 centre de evaluare cărora noi le-am eliberat avizul: Sfântul Ioan, Matei Balş, Institutul Marius Nasta, secţia externă din Pipera care aparţine de Spitalul Victor Babeş, Spitalul Malaxa, Spitalul Sfântul Ştefan, Spitalul Sfânta Maria, Spitalul Gerota şi Spitalul Militar Central.

În cursul acestei zile, o să primească avizare din partea noasră Spitalul Universitar şi Colentina, iar celelalte 4 - Colţea, Cantacuzino, Burghele şi Carol Davila - aşteptăm săptămâna viitoare să depună documentaţia necesară.

În acest moment centrele care sunt active dispun de anticorpi monoclonali",a expliat directorul DSP Bucureşti.

Ce trebuie să facem din momentul în care prezentăm simptomatologie. Numărul 0219462 pus la dispoziţie de DSP Bucureşti, una dintre variante.

"Dacă prezentăm simptome, febră, tuse, oboseală, pierderea mirosului, a gustului, dureri în gât, dureri musculare, ne testăm. Noi avem partea legată de testare, de a primi apelurile oamenilor care au simptomatologie şi îi rugăm să sune la numărul de telefon 0219462 sau avem o platformă online pe care ei se pot înscrie şi de asemenea pot beneficia de această testare la domiciliu. Ea se găseşte în momentul în care se intră pe site-ul nostru, imediat apare şi aplicaţia - testare COVID, este o aplicaţie foarte simplă care vine în întâmpinarea tuturor celor care prezintă simptomatologie.

Timpul de aşteptare pentru testare depăşeşte 24 de ore

La începutul acestei săptămâni, am avut o întrevedere cu doamna manager Alis Grasu de la nivelul SABIF-ului care ne-a spus că într-adevăr, în momentul de faţă, timpul de aşteptare a crescut peste 24 de ore, vedem într-adevăr din numărul solicitărilor care apar, avem peste 1200. Timpul de aşteptare a depăşit în momentul de faţă 24 de ore.

Ei pot să mai meargă fie către un laborator sau prin medicul de familie, fiecare medic de familie are această posibilitate de testare rapidă, sau în farmaciile care au dorit să se avizeze pe partea de testare rapidă.

În momentul de faţă, pe site-ul Ministerului Sănătăţii există acea hartă interactivă cu toate centrele existente la nivel de ţară în momentul de faţă care sunt avizate de toate DSP-urile, inclusiv şi cu programul lor, pentru că nu toate vor funcţiona 24 din 24", a precizat Dr. Oana Nicolescu.

Cum ajung pacienţii testaţi pozitiv la centre astfel încât să nu-i pună în pericol pe ceilalţi? Dr. Oana Nicolescu face apel la respectarea cu stricteţe a regulilor de distanţare şi la purtarea măştii. Nu toţi cei care sunt depistaţi pozitiv au posibilitatea să ajungă la aceste centre de evaluare cu maşina proprie.

"Recomandarea a fost într-adevăr să ajungă cu mijloc de transport personal, dar în situaţia în care nu se poate, este important să se respecte cu stricteţe măsurile de siguranţă, purtarea măştii, interacţiunea cât mai puţin cu celelalte persoane până când ajungem la aceste centre de evaluare, păstrarea distanţei adecvate faţă de persoanele din jurul nostru, de preferat ar fi ca fiecare persoană care este pozitivă să ajungă la centru prin serviciul de ambulanţă, de dorit", a spus Dr. Nicolescu.

Cum se fac anchetele epidemiologice în şcoli şi grădiniţe. Dr. Nicolescu: "Am rămas surprinşi, un singur caz are până la 40 de contacţi direcţi, se întâmplă preponderent în grădiniţe"

"În momenul de faţă, pot să vă spun că am fost aşa surprinşi, un singur caz are inclusiv până la 40 de contacţi direcţi şi acest lucru se întâmplă preponderent în grădiniţe, pentru că acolo copiii nu poartă mască şi în momentul în care avem un singur caz pozitiv şi dacă în grupă au fost prezenţi în ziua respectivă 20 de copii, toţi intră în carantină la domiciliu fiind consideraţi contacţi direcţi.

Într-adevăr anchetele sunt destul de anevoioase, pentru că dacă înainte vorbeam de un caz pozitiv care nu avea niciun contact direct, iată că am ajuns ca un caz pozitiv să aibă 20, 30, chiar 40 de contacţi direcţi. Ei împrumută jucăriile de la unul la altul, nu respectă distanţarea. Da, sunt astfel de cazuri în momentul de faţă.

Anchetele epidemiologice la şcoală

În principiu, vorbim cu părinţii care ne-au susţinut şi ne susţin pe partea legată de anchetă, dar în acelaşi timp avem şi pârghia referitoare la şcoală, noi am creat de anul trecut un grup cu absolut toţi directorii de şcoală astfel încât ştim în timp real ce se întâmplă în fiecare şcoală, liceu şi ei ne sesizează, şi cu ei ducem la bun sfârşit aceste anchete epidemiologice foarte importante pentru depistarea contacţilor direcţi.

Din experienţă, am observat că acolo unde măsurile de siguranţă sunt într-adevăr păstrate, unde rata de vaccinare şi în rândul copiilor este mare, numărul de contacţi şi de cazuri confirmate este clar mult mai scăzut faţă de ceilalţi. În continuare, recomandarea noastră este de a respecta aceste măsuri, indiferent de faptul că se termină valul, că vine alt val. Nu trebuie să vină altcineva din afară să ne spună că trebuie să purtăm mască, că trebuie să ne spălăm pe mâini, că trebuie să stăm la o anumită distanţă, ci noi singuri trebuie să realizăm pericolul şi să le păstrăm şi să ne şi vaccinăm.

Avem un număr de măşti pe care le-am primit prin DSU şi dorim să le ducem în cabinetele medicilor de familie, astfel încât să venim în întâmpinarea lor, au primit teste, acolo unde am mai avut, am mai primit un număr de teste, am făcut solicitare către Ministerul Sănătăţii dacă putem să le direcţionăm către ei. Sunt suficiente", a explicat Dr. Nicolescu.

Munca echipelor DSP, tot mai dificilă de la o zi la alta. 400 de medici rezidenţi detaşaţi care se schimbă la fiecare 30 de zile ajută la realizarea anchetelor epidemiologice dar şi la eliberarea tuturor deciziilor de izolare şi carantinare. Două centre există în acest moment, pe Pache Protopopescu şi la Arena Naţională.

"Am concluzionat că nu este importantă cifra, este important cum doreşte fiecare să contribuie la activitatea pe care urmează să o depună. Într-adevăr, în acest moment, la nivel de DSP, lucrăm cu aproape 400 de medici rezidenţi, dar să ştiţi că, deşi ei ar trebui să facă un anumit număr de anchete epidemiologice pe zi, din varii motive, vă daţi seama, nu este cea mai bună situaţie pe care şi-o doresc, ele merg foarte greu, pe de o parte. Pe de altă parte, legislaţia nu este de partea noastră întrucât noi nu putem să-i avem decât pe o perioadă de 30 de zile, din 30 în 30 de zile vin alţii, vă daţi seama cât durează să-i învăţăm, până se acomodează, se gândesc la plecare şi cam asta este tot. Repet, este important cum doreşte fiecare să se implice. Le-am explicat că este vorba despre anchete epidemiologice, poate să fie vorba şi despre familia lor, se poate întâmpla, trebuie să recunoaştem că fără susţinerea lor nu reuşim să facem faţă în momentul acesta. Capacitatea de lucru a centrului este depăşită.

Sunt împărţiţi, noi avem un alt sediu în Pache Protopopescu, legat de partea de call center, acolo unde se sună pe numărul 0210462, pe de o parte, pentru a lua solicitările referitoare la testare, şi pe de alta, de a răspunde tuturor solicitărilor venite din partea oamenilor. La Arena Naţională, în momentul de faţă, nu relizăm doar anchetele epidemiologice, noi avem de eliberat şi toate deciziile de izolare şi carantinare. Avem acolo peste 100 de posturi telefonice realizate de către STS", a explicat Dr. Oana Nicolescu.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. shitty games win shitty prizes

  daca faceti carantine pentru prescolari cu aceleasi reguli ca pt adulti, normal ca o sa aveti multi prescolari carantinati 

  1. Oare virusul face distinctie intre adulti si prescolari?

   Ca si gravitate, bineinteles. Si se infecteaza prea multa lume ca sa mai conteze ca tii pe unii in carantina.

   Conteaza pentru limitele sistemului medical. Incetinirea ratei de infectare permite oferirea de servicii medicale pentru cei care nu fac doar forme usoare. Oferirea de servicii medicale reduce mortalitatea si o parte dintre consecintele pe termen lung pentru cei care au manifestat forme medii si grave ale bolii.

   las-o balta, le-am dat 2 ani ca sa extinda limitele alea. Ei lucreaza pt noi, nu viceversa. Si oricum omicron e mult mai lejer.

   Vorbim cuvinte, le-am dat..., lucreaza pentru noi...omicron e lejer... Sunt opinii discutabile si nerelevante

   Cand rata de infectare creste atat de mult incat numarul persoanelor care solicita ajutor medical depaseste posibilitatile medicale existente deja cei ajunsi in acea situatie sunt dezavantajati iar sansele de supravietuire scad.

   Din acest motiv se iau in considerare orice masuri ce pot limita numarul de infectari si de cazuri care pot ajunge sa solicite sprijin medical.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro