ŞEFUL ROSNEFT: "Europa nu va mai stabili preţul de referinţă pentru ţiţeiul emblematic al Rusiei, Urals"

G.D.
Internaţional / 7 februarie

 "Europa nu va mai stabili preţul de referinţă pentru ţiţeiul emblematic al Rusiei, Urals"

Europa nu va mai stabili preţul de referinţă pentru ţiţeiul emblematic al Rusiei, Urals, a declarat ieri Igor Secin, directorul general al grupului petrolier rus Rosneft, Asia devenind cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, de când Occidentul l-a plasat sub sancţiuni, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Conform datelor preliminare ale traderilor şi calculelor Reuters, aproximativ 70% din încărcăturile de petrol rusesc Urals sunt destinate Indiei. Ţara este un cumpărător principal al acestui petrol rusesc de câteva luni, umplând golul lăsat de cumpărătorii europeni.

În acelaşi timp, Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, înlocuind Irakul.

Vorbind la o conferinţă de energie din India, Secin, un aliat de lungă durată al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că preţul petrolului rus va fi stabilit în afara Europei.

"Dacă petrolul rusesc nu intră pe piaţa europeană, atunci nu există un preţ de referinţă. Preţurile de referinţă se vor forma acolo unde se îndreaptă efectiv volumele de petrol", a spus Secin, cunoscut şi sub numele de "ţarul petrolului rus".

El a citat şi din Biblie pentru a-şi sublinia punctul de vedere.

"Aşa cum este scris în Eclesiast: ceea ce este strâmb nu poate fi îndreptat; ceea ce lipseşte nu poate fi numărat."

De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, Occidentul a înăsprit progresiv sancţiunile asupra petrolului rusesc.

În decembrie, Grupul celor Şapte, Uniunea Europeană şi Australia au impus un plafon de preţ al ţiţeiului la 60 de dolari pe baril, cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei de a-şi finanţa eforturile militare în Ucraina şi de a păstra stabilitatea pe piaţa mondială a petrolului.

Uniunea Europeană a interzis, de asemenea, achiziţiile de petrol rusesc furnizat în nave-cisternă pe mare.

Potrivit Ministerului de Finanţe al Rusiei, preţul mediu al petrolului Urals a fost de 49,48 dolari pe baril în ianuarie, în scădere cu 42% faţă de ianuarie 2022.

Guvernul rus a dezbătut cum să se calculeze preţul impozabil al petrolului Rusiei în urma interdicţiei UE de import şi a lipsei unui mecanism fiabil de stabilire a preţurilor.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol şi gaze - care au fost anul trecut în jur de 11.600 de miliarde de ruble (165 de miliarde de dolari) - pentru a-şi finanţa cheltuielile bugetare şi a fost nevoită să înceapă să vândă rezerve internaţionale pentru a acoperi un deficit extins de costul operaţiunii sale militare din Ucraina.

Când a fost întrebat dacă Rusia va acorda o participaţie suplimentară companiei ONGC Videsh sau altor companii indiene în proiectul său Sakhalin-1, Secin a declarat pentru Reuters, în marginea conferinţei din Săptămâna Energiei din India, că decizia de a face acest lucru aparţine guvernului rus.

Rusia a aprobat anul trecut cererile ONGC Videsh, filiala de investiţii în străinătate a companiei de stat Oil and Natural Gas Corp şi Sakhalin Oil and Gas Development Co, un consorţiu de firme japoneze, de a-şi păstra paeticipaţiile de 20% şi, respectiv, de 30% la în proiect.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Daca te duci in piata,nu cumparatorul stabileste pretul,

  vanzatorul dicteaza mai ales la un produs la mare cautare,

  politica e una economia reala e alta  

  1. Vânzătorul nu are nave și nu poate intra în porturi fără asigurare. 80% din petrolul exportat de ruși este transportat de nave europene. Condiția de bază este respectarea plafonului de preț.

   Ce spune rusnacul debil este nutreț pt proști. Ai preț mai mare, cari petrolul în spate. :) 

   Nu te mai informa exclusin de la CNN,

   rusofobule 

   Pai daca "vanzatorul dicteaza", de ce vand mujicii la indieni si chinezi cu discount de 30%:-)? Se pare ca "permafrost"-ul dicteaza:-)

   Sunt statistici publice. Din fericire pentru rusofili e jale și se accentuează.

  Exceptional citatul din Eclesiast.

  Nu-i afecteaza pe rusi, ei oricum ei vand cu 40$/baril catre China si India.

  Nu le trebuie lor pret plofanat la 60 $. 

  :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro