SENAT:Şedinţa Comisiei juridice pentru proiectul privind introducerea certificatului verde la locul de muncă, suspendată

J.P.
Miscellanea / 26 octombrie

Şedinţa Comisiei juridice pentru proiectul privind introducerea certificatului verde la locul de muncă, suspendată

Comisia juridică a Senatului şi-a suspendat, marţi, şedinţa în care se dezbătea şi se formulau amendamente la propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19, conform Agerpres.

Senatori şi deputaţi AUR, însoţiţi de preşedintele partidului, George Simion, au întrerupt şedinţa Comisiei juridice, dar şi a Comisiei de sănătate, parlamentarii AUR vociferând şi pendulând între cele două comisii.

"Amendamentele vor fi finalizate într-o întâlnire a Comisiei juridice care se va desfăşura online", a spus preşedintele comisiei, Iulia Scântei, în timp ce părăsea sala de şedinţă.

Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Conform proiectului de act normativ, în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, personalul este obligat sa prezinte certificat digital al UE privind COVID -19.

În forma iniţială, proiectul de actul normativ propunea ca testarea împotriva virusului să fie suportată de către personalul din cadrul unităţilor publice, iar dacă acesta face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, testarea este suportată de către angajator. Pentru unităţile private, costurile testării sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora.

Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificat digital se suspendă de drept pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea dispusă încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului de muncă, se mai arată în proiectul care urmează să fie amendat.

Conducerea unităţilor publice şi private verifică certificatele digitale privind COVID-19 prin intermediul aplicaţiei mobile Check DCC.

Proiectul prevede şi sancţiuni în cazul nerespectării obligaţiilor de către angajator, amenzile fiind cuprinse între 50.000 la 100.000 lei.

Senatorul Florian Bodog a anunţat că PSD nu va participa la şedinţa comună a Comisiilor reunite juridică-sănătate, invocând convocarea neregulamentară a Comisiei de sănătate şi susţinând că, în plin vârf pandemic, "nu ne putem permite să renunţăm la vreunul dintre actorii care acordă asistenţă medicală".

"Soluţia PSD a fost ca testele să fie decontate de stat. Suntem într-o criză de sănătate publică, o criză medicală, nu ne permitem să pierdem niciun medic, nicio asistentă medicală de la patul bolnavului", a motivat senatorul Florian Bodog poziţia social-democraţilor.

Întrebat dacă PSD este de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă, Bodog a menţionat: "Introducerea certificatului verde la locul de muncă este o măsură care s-a aplicat şi în alte state. Nu suntem de acord cu modul în care este reglementat în momentul de faţă certificatul verde. Practic, s-a trecut peste decizia europeană să poţi să beneficiezi de certificat verde chiar dacă eşti testat. La noi nu se ia în considerare acest lucru, motiv pentru care nu susţin acest lucru".

Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private ar putea intra, miercuri, în dezbaterea plenului Senatului, dacă va fi depus raport de către Comisiile juridică şi de sănătate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta ca sa incurajeze vaccinarea cu un vaccin experimental care dupa 3 doze a slabit sistemul imunitar...era de asteptata. Cum sa obligi oamenii sa se vaccineze? Mai bine izolati vaccinatii nu ii mai lasati liberi. Testati mai mult si achizionati anticorpi monoclonali in cantitate suficienta si administrati in primele 7 zile de la debut cat nu e prea tarziu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro