Revista BURSA Construcţiilor

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care le este suspendat contractul de muncă profesorilor care hărţuiesc elevii

S.B.
Miscellanea / 17 mai

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care le este suspendat contractul de muncă profesorilor care hărţuiesc elevii

Senatul a adoptat luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege iniţiat de Alina Gorghiu prin care sunt instituie cazuri de suspendare a contractului de muncă pentru profesorii pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală din cauza unor fapte de violenţă sau de natură sexuală sau pentru cei care sunt deja trimişi în judecată, informează news.ro.

"O persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esenţial al cadrului didactic în procesul de formare şi educare a elevilor cade în derizoriu. Este singura soluţie pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unităţii unde activează cadrul didactic şi pentru a elimina situaţii care au înfuriat opinia publică cum este cazul profesorului de educaţie fizică, de la şcoala "Spectrum" din Bucureşti, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia sau cazul profesorului dintr-o comună din Tulcea, care a întreţinut relaţii sexuale cu trei eleve minore. Sau cazul din ultimele zile, relatat în presa centrală, cu profesorul de la Colegiul de Arte din Iaşi, condamnat pentru pornografie infantilă şi care continuă să le predea elevilor", a declarat Alina Gorghiu, printr-un comunicat de presă.

Senatoarea PNL a explicat că proiectul vine ca urmare a unor lacune în legislaţie

"În legislaţie există în continuare o lacună. Angajaţii din şcoli acuzaţi de fapte de violenţă sau de natură sexuală, deşi împotriva lor a fost pusă în mişcare acţiunea penală sau au fost chiar trimişi în judecată, lucrează în acelaşi mediu ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Este imoral? Da. De ce se întâmplă aşa ceva? Pentru că legea permite în cazul personalului didactic şi nedidactic din şcoli, spre deosebire de legislaţia cu privire la funcţionarii publici, magistraţi sau poliţişti, în cazul cărora intervine suspendarea raporturilor de muncă în situaţii asemănătoare. Rolul Legislativului este esenţial. Astăzi, prin votul senatorilor, am eliminat vidul legislativ din Legea Educaţiei, în domeniul suspendării raporturilor de muncă în toate aceste cazuri pentru întregul personal angajat în învăţământ", a explicat Gorghiu.

Proiectul instituie cazuri de suspendare a contractului de muncă:

- la iniţiativa conducătorului unităţii/instituţiei de învăţământ, dacă faţă de o persoană angajată s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau de natură sexuală;

- de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituţie de învăţământ este trimisă în judecată pentru faptele menţionate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;

- tot de drept, dacă faţă de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu.

"În cazul în care persoana a fost achitată prin hotărâre definitivă, îşi reia activitatea şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului. Am tot respectul pentru profesia de dascăl şi pentru toţi oamenii şcolii, dar nu pot sta pasivă la lacunele legislative care permit celor care hărţuiesc elevii sau studenţi să lucreze în continuare în acelaşi mediu. Astăzi, această lege sănătoasă a fost votată în Senat. Urmează Camera Deputaţilor!", a conchis senatoarea PNL.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Si elevilor care hartzuiesc profesorii?

  La ia boii de la bicicleta? 

  1. Elevii ca elevii, dar mai sunt si parintii care hartuiesc profesorii.

   Ministrul hitlerist de la PSD a obligat profesorii sa faca ore cu elevii de clasa a VIII-a in vacanta scolara si totodata a impus ca perioada respectiva sa fie considerata concediu de odihna pentru profesori. A fost un concediu de odihna impus in care profesorii au fost obligati sa lucreze. Cum vine asta? Poate ne explica PNL-ul.

   Intre a fi rezonabil si a fi prost este un pas mic iar profesorii l-au facut deja acceptand in continuare toate aceste umilinte. In primul rand ar trebui sa isi faca un nou sindicat, unul autentic de data asta si apoi sa isi ceara drepturile. La metrou sunt salarii duble si conditii de munca mult mai usoare si mai echitabile decat in invatamant, acolo dupa orele de munca se incheie programul si cu toate astea angajatii Metrorex au avut in numeroase randuri pretentii salariale si alte drepturi. In invatamant zero majorari, zero sporuri, zero sustinere si numai pretentii si acuze la adresa profesorilor din toate partile de parca ar fi vina lor ca pe elevi ii doare in dos de educatie (dar in schimb vor note mari pentru burse) iar parintilor le este lene sa se implice constructiv in formarea copiilor si asteapta ca profesorii sa faca totul iar de multe ori ce cladeste profesorul la scoala strica parintele acasa printr-o educatie defectuoasa. 

  aceasta tuta , a iesit mereu in evidenta ori prin atacuri la persoana ridicole ( va mananca ponta sandvisul la scoala ) ori prin fleacuri emotionale , nimic consistent ! elevii care-si bat joc de profesori , ce patesc , le scade nota la purtare ? nu s-a gandit tuta !

  1. Nu poti sa le scazi nota ca "ii hartuiesti"!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro