Senatul a adoptat un proiect iniţiat de Guvern privind aprobarea Programului IMM Factor

A.P.
Politică / 06 aprilie

Senatul a adoptat un proiect iniţiat de Guvern privind aprobarea Programului IMM Factor

Plenul Senatului a adoptat, marţi, un proiect iniţiat de Guvern privind aprobarea Programului IMM Factor, destinat întreprinderilor mici şi mijlocii care se confruntă cu lipsa de lichidităţi şi care au nevoie de garanţii de stat în vederea facilitării accesului la credite comerciale, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM Factor - Produs de garantare a creditului comercial şi a schemei de ajutor de stat asociate acestuia, în scopul creării unui cadru mult mai funcţional de implementare a programului, adaptat atât cerinţelor sectorului IMM în contextul actual, cât şi derulării corespunzătoare a acestuia de către instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare din România.

Programul constă în acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanţările de tip factoring cu regres, acordate de finanţator, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanţare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea finanţării de tip factoring acordată de finanţator beneficiarului eligibil, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate cu posibilitatea prelungirii finanţării de maximum trei ori, pe perioade de până la 12 luni. Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5.000.000 lei/ beneficiar, iar valoarea maxima a unei garanţii pentru o facilitate de factoring, acordată beneficiarului pentru un debitor cedat, este de maximum 750.000 lei.

Senatorul USR PLUS Claudiu Mureşan a declarat, în cadrul dezbaterilor, că mediul de afaceri este "o prioritate şi un factor fundamental" pentru buna funcţionare a economiei.

"Pentru noi, sprijinirea IMM-urilor reprezintă o prioritate, iar IMM Factor este un exemplu bun în acest sens. Vrem să asigurăm accesul IMM-urilor la finanţări, astfel încât acestea să aibă posibilitatea reală şi rapidă de a-şi acoperi nevoia urgentă de lichidităţi. Avem această nevoie acum. Vom susţine şi vom implementa orice măsură adoptată de Comisia Europeană, care are ca obiectiv susţinerea economiei, în contextul actualei epidemii", a precizat Mureşan.

În context, senatorul PSD Radu Oprea a susţinut că acest program nu funcţionează, pentru că Guvernul nu a dat şi norme de aplicare.

"Vă aduceţi aminte de când povestea ministrul de finanţe Cîţu, actualul premier, despre IMM Factor, IMM Invest ş.a.m.d. Toate bune şi frumoase, dar vă dau o veste tristă pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România: IMM Factor nu funcţionează, cum de altfel nu funcţionează majoritatea măsurilor pe care acest Guvern care clamează că susţine IMM-urile, nu le duce către aceste companii care au nevoie. Deci IMM Factor nu funcţionează, că onor Guvernul nu a dat norme de aplicare. În rest, numai minciuni", a spus Oprea.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Statul român, in loc sa aloce bani direct (cash) catre IMM, le împinge pe acestea să se imprumute de la bănci, deci face jocul băncilor și corporațiilor lacome de profit.

    Plus că statul roman, adică guvenu, nu a spus ce se întâmplă cu masurile blocate de alde Năsui cum ar fi Măsura 2.

    Niște handicapați! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro