DIGI Comunications

SEPTEMBRIE FINANCIARAjustări pe pieţele financiare internaţionale, în luna septembrie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 05 octombrie 2020

Ajustări pe pieţele financiare internaţionale, în luna septembrie

În a noua lună a anului curent am asistat la intensificarea percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale, pe fondul persistenţei crizei sanitare şi preocupărilor privind relansarea economică post-pandemie, într-un context dominat de proximitatea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, într-un raport de analiză. Acesta evidenţiază că Statele Unite ale Americii sunt prima economie a lumii, cu o pondere de aproximativ 24% din PIB-ul mondial în 2019.

Rădulescu subliniază că indicatorul care măsoară volatilitatea la nivelul indicelui bursier S&P 500 din Statele Unite a crescut luna trecută spre cel mai ridicat nivel din iunie.

Pe piaţa de acţiuni, indicele MSCI Global s-a ajustat cu 3,4% la 565,2 puncte în septembrie (stagnare faţă de nivelul de la final de 2019), arată analistul, care adaugă: "Se evidenţiază declinul înregistrat de indicele MSCI pentru pieţele dezvoltate cu 3,6% la 2,367,3 puncte (plus 0,4% de la începutul anului). Indicele MSCI pentru pieţele emergente a scăzut cu doar 1,8% la 1,082 puncte în septembrie (diminuare cu 2,9% în 2020). În SUA, indicele Dow Jones a scăzut cu 2,3% la 27,781.7 puncte în septembrie (declin cu 2,7% în 2020), perioadă în care indicele S&P 500 a pierdut 3,9% la 3,363 puncte (avans cu 4,1% de la începutul anului). De asemenea, indicele pan-european EuroStoxx 600 s-a ajustat cu 1,5% la 361,1 puncte în septembrie (declin cu 13,2% de la începutul anului). Totodată, indicele regional MSCI Asia Pacific a încheiat luna septembrie la 170,1 puncte, în scădere cu 1,6% faţă de nivelul de la final de august şi cu 0,4% ytd (year-to-date - n.r.). Pe de altă parte, în România, indicele BET a crescut cu 0,1% la 9,007.2 puncte în septembrie (ajustare cu 9,7% de la începutul anului)".

Rădulescu precizează că la nivelul pieţei titlurilor de stat, ratele de dobândă pe scadenţa 10 ani (barometru pentru costul de finanţare în economie) s-au diminuat între finalul lunii august şi sfârşitul lunii septembrie, dat fiind că intensificarea percepţiei de risc investiţional a determinat ieşiri de fluxuri de capital din acţiuni şi intrări pe obligaţiuni.

"În SUA indicatorul s-a situat la 0,686% la final de septembrie, în diminuare cu 2,8% comparativ cu nivelul de la sfârşit de august (ajustare cu 64,3% în 2020). Luna trecută indicatorul a înregistrat un nivel mediu de 0,6754%, în creştere cu 4,4% raportat la august. În Germania, rata de dobândă la obligaţiunile suverane la 10 ani s-a redus cu 12 puncte de bază între final de august şi sfârşit de septembrie, la -0,521% (declin cu 33 puncte de bază de la începutul anului). În septembrie, acest indicator a consemnat un nivel mediu de -0,4884%, în urcare cu 4,4% faţă de august", notează Andrei Rădulescu.

Acesta adaugă: "Din punct de vedere macroeconomic, în SUA încrederea consumatorilor s-a ameliorat semnificativ în septembrie (indicatorul Conference Board la maximul din martie), evoluţie care exprimă premise de accelerare pentru consumul privat pe termen scurt, după ajustarea severă din semestrul întâi. De asemenea, industria prelucrătoare a accelerat în septembrie (conform indicatorului PMI), în contextul redinamizării comerţului internaţional şi mix-ului relaxat de politici economice. Totodată, climatul pozitiv din piaţa imobiliară s-a consolidat recent, aspect evidenţiat de creşterea contractelor de vânzare-cumpărare case în august (spre un nivel record) şi de accelerarea ritmului anual al preţurilor locuinţelor la 3,9% în iulie (maximul din decembrie 2018). Pe de altă parte, sectorul terţiar a decelerat în septembrie, în contextul persistenţei crizei sanitare. Nu în ul­timul rând, negocierile pentru imple­mentarea unor noi măsuri fiscal-bugetare de susţinere a economiei s-au reluat la finalul lunii septembrie".

În ceea ce priveşte zona Euro, economistul notează că indicatorul de încredere în economie a crescut în septembrie spre cel mai ridicat nivel din martie, exprimând intrarea în ciclul post-pandemie. În privinţa Chinei se consemnează continuarea relansării economice pentru a cincea lună consecutiv în luna septembrie.

"Această perspectivă este susţinută şi de ameliorarea climatului de afaceri din Germania (prima economie a regiunii) în septembrie (indicatorul IFO la maximul din februarie). De altfel, conform indicatorilor PMI economia regiunii a crescut pentru a treia lună consecutiv în septembrie (însă cu un ritm în atenuare), dat fiind că accelerarea industriei prelucrătoare a contrabalansat scăderea înregistrată în sectorul de servicii. Persistenţa crizei sanitare şi perspectivele de menţinere a inflaţiei la un nivel scăzut în trimestrele următoare au determinat Banca Centrală Europeană să semnaleze implementarea de noi măsuri de relaxare monetară pe termen scurt, precum şi revizuirea strategiei de politică monetară. Nu în ultimul rând, în China (a doua economie a lumii) relansarea economică a continuat pentru a cincea lună consecutiv în septembrie, conform indicatorilor PMI", conchide Andrei Rădulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

13 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9225
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1367
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4720
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6963
Gram de aur (XAU)Gram de aur229.6754

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro