Serghei Lavrov: "Federaţia Rusă poartă responsabilitatea pentru cetăţenii ruşi din Transnistria"

D.T.
Miscellanea / 28 martie

Serghei Lavrov: "Federaţia Rusă poartă responsabilitatea pentru cetăţenii ruşi din Transnistria"

Moscova poartă responsabilitatea pentru cetăţenii ruşi din Transnistria, iar mandatul contingentului rus de menţinere a păcii din stânga Nistrului îşi păstrează pe deplin actualitatea, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform Agerpres.

"În Transnistria trăiesc, din câte ştiu, 250.000 de cetăţeni ruşi. Bineînţeles, suntem responsabili pentru ei", a declarat ministrul rus. "În primul rând, este vorba de contingentul nostru de menţinere a păcii şi de grupul de trupe care păzeşte uriaşul depozit de muniţii din Kolbasna", a adăugat Lavrov, referindu-se la Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) , format din rămăşiţele Armatei a XIV-a a URSS.

"Noi avem un mandat convenit la vremea respectivă de toate părţile", a afirmat Lavrov, subliniind că "noi credem că acest mandat îşi menţine pe deplin actualitatea şi ne vom ghida după el".

Potrivit sursei, Lavrov a acuzat Kievul că ar încerca să se amestece în situaţia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forţei.

"Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fără echivoc partea Chişinăului şi susţine în toate modurile posibile aspiraţiile belicoase ale acestuia, aspiraţii distructive faţă de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri '5+2'", a declarat Lavrov.

Potrivit acestuia, Ucraina ridică fortificaţii la graniţa cu Transnistria, arătându-se gata să se amestece în situaţia de acolo, inclusiv militar.

"Dacă vorbim despre situaţia în general din Transnistria, desigur, aceasta s-a degradat ca urmare a politicii pe care guvernul moldovean, condus de preşedintele [Maia] Sandu, a decis să o urmeze. Această politică este vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi", a declarat Lavrov.

Evocând legea împotriva separatismului, votată recent la Chişinău, ministrul rus de externe a declarat că Moscova "nu vede sentimente separatiste în Transnistria". "Vedem la conducerea transnistreană o dorinţă puternică de a pune în aplicare acele acorduri care au fost încheiate în formatul '5+2', care au ca scop o soluţionare deplină, reciproc acceptabilă privind statutul Transnistriei", a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Serghei Lavrov a spus că formatul de negocieri '5+2' (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori) este în esenţă îngheţat.

"În mare măsură, la acest lucru a contribuit politica Occidentului, care a decis să ia 'reglementarea' în propriile mâini, să impună această reglementare Tiraspolului şi să susţină pe deplin politica de confruntare, mioapă şi de blocaj a preşedintelui Sandu", a declarat Lavrov.

La 12 martie, poliţia de la Chişinău a anunţat arestarea membrilor unei reţele pe care o suspectează că ar fi orchestrată de Moscova. Se presupune că, pentru destabilizarea situaţiei, aceştia urmau să organizeze tulburări în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale care zdruncină de mai multe luni capitala Republicii Moldova, arată sursa.

SUA a acuzat Moscova că "încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova", cu scopul de a instala un guvern favorabil cauzei sale.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Atenție sporită ! Poate intră peste ei ... Maia Sandu cu ... Cavaleria ... și Klaus Iohannis cu ... Bricul Mircea ... !

  1. Moscova are mai multe griji distribuite eterogen pe glob. :) Cred că vor vărsă un strop de vodcă în memoria rușilor din Transnistria, dar nici rușii din Transnistria nu sunt chiar atât de proști ca tine.

   Ești foarte incoerent în ... gândire ! Asta este starea ta naturală ? Sau ai băut ceva poșircă puturoasă de la ... voi, și te-ai îmbătat ?! ...

   Puteai citi printre rânduri că rușii din Transnistria vor spăla Putina. :)))) Propagandiștii sovietici nu pot fi altfel decât analfabeți funcționali și foarte coerenți în prostie sovietică.

   Cetatenii rusi trebuie sa locuiasca in Rusia, nu in alta tara. Cetateni rusi sunt si la Monaco, iar locul lor este in tara lor, Rusia, nu in alte parti. Siberia este plina de germani si de est-europenii. Ar trebui ca Europa sa fie tesponsabila pentru ei si sa ameninte Rusia pentru ca ii tortureaza, ii exploateaza si ii tine fara drepturile fundamentale. Siberia este enclava europeana.

  cine ia trimis acolo la colonizare dupa urss?

  s c cret 

  1. Rușii sunt pe teritoriul de azi al Transnistriei și ... Moldovei, dintotdeauna ! După ... URSS, contingentul de pază al Marelui Depozit de Muniții, a fost suplimentat de Lenin, cu ruși locali, care s-a ridicat pentru un moment din Mausoleul din Kremlin, pentru a preveni furturile hoților moldoveni și ucraineni . Care doreau să pornească un Mare Război împotriva SUA și Occidentului ! ... Vezi Marile Arhive din Londra ! Și uite așa colonizarea și secretul ! ...

   Și au ajuns și la tine. Până aici cu Slava România, ai alte priorități. :))))

  Sa trimită un avion sa-i ducă în maica Rusia. De ce sa trimită tancurile după ei?

  popultia din tranistria e mai mica de 250 mii locuitori,

  cel putin juma din ei sunt moldoveni si ukrainieni, 

  dar putlerica ii numara la categoria rusi 

  funny e ca multi rusi au si cetatenie romana 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9580
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6276
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1206
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7110
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro