Servicii de transport aerian de 8,5 milioane lei pentru Preşedinţie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 mai

Servicii de transport aerian de 8,5 milioane lei pentru Preşedinţie

English Version

Administraţia Prezidenţială a organizat o achiziţie publică, procedură în urma căreia patru companii au câştigat un acord-cadru pe patru ani pentru servicii de transport aerian de călători în ţară şi străinătate, valoarea maximă a contractului fiind de 8,5 milioane lei, potrivit site-ului G4Media.

Firmele care au câştigat licitaţia respectivă sunt Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române-TAROM (pentru care Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută acordarea unui ajutor de stat de 100 milioane euro), Olimpic International Turism, Travel Time D&R SRL şi Transilvania Holiday Travels SRL.

Potrivit publicaţiei sibiene Turnul Sfatului, Transilvania Holiday Travels SRL este o firmă desprinsă din grupul Sobis, deţinut de omul de afaceri Martin Muller, un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis. Sursa citată precizează că grupul Sobis a avut 50% din părţile sociale ale societăţii respective până la 1 februarie 2024, dată de la care părţile sociale sunt împărţite între George Radu Lazăr şi Diana Cristina Lazăr. George Lazăr a fost în anul 2016 manager al Păstrăvăriei Albota, deţinută de Martin Muller, iar în perioada 2018-2020 a fost managerul restaurantului Hermania, deţinut tot de Martin Muller, şi în prezent se mai ocupă de o parte din investiţiile omului de afaceri, arată sursa citată.

De altfel, George Lazăr a declarat pentru publicaţia sibiană: "Pentru noi, acest acord-cadru este acelaşi lucru ca şi un alt contract. Nu e absolut nimic deosebit. Doar că suntem suntem singura societate din ţară, singura care nu e din Bucureşti, care e prinsă în acest contract. E singura mea mândrie, în rest, totul se derulează ca şi cu un alt client".

El a menţionat că, deşi societatea s-a despins de grupul Sobis, legăturile sunt încă prezente.

Între Martin Muller, fondatorul grupului Sobis, şi Klaus Iohannis se ştie că e o mai veche prietenie. Sursa citată aminteşte că restaurantul Hermania din centrul Sibiului, deţinut de omul de afaceri Martin Muller, a fost gazda petrecerii de după alegerile prezidenţiale din 2014. Inginer de soft, cu studiile făcute în Germania, patronul firmei Sobis este cel care a cumpărat şi modernizat Păstrăvăria Albota un fost IAS apreciat de Nicu Ceauşescu.

În ceea ce priveşte firma Olimpic Internaţional Turism, arătăm că aceasta este o abonată la banii publici, aşa cum demonstra în anul 2021 fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, care critica modul în care erau alocaţi 100 milioane lei pentru un program de participare la târguri internaţionale în anul respectiv, program derulat prin Consiliul Naţional de Export.

Claudiu Năsui arăta: "Să vă dau un exemplu de beneficiari ai deciziilor acestui Consiliu. Este vorba despre un domn George Sorin Nicolescu, consilier al ANEIR (Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România) care a fost şi vicepreşedinte ANEIR în 2010, participant al Consiliului de Export în 2010, care deţine firma Olimpic Internaţional Turism, una dintre principalele companii câştigătoare de contracte de intermediere pentru aceste târguri. Până acum firma aceasta a luat contracte în valoare de peste 50 milioane lei de la statul român, iar asta prin Ministerul Economiei. Banii erau 100% ai contribuabililor, nu vorbim despre fonduri europene".

Potrivit procedurii de achiziţie derulată de Administraţia Prezidenţială, contractul-cadru de 8,5 milioane lei va fi valabil timp de patru ani, deci şi după ce preşedintele Iohannis îşi va încheia mandatul în decembrie 2024.

Amintim că Administraţia Prezidenţială a refuzat constant să facă publice datele despre deplasările cu avionul ale preşedintelui Klaus Iohannis, pe motiv că aceste informaţii sunt clasificate. Preşedintele Iohannis s-a deplasat constant în străinătate, în ultimii doi ani, prin intermediul unor avioane de lux. În unele călătorii, avionul privat folosit de preşedinte a făcut escală în Sibiu, unde locuieşte soţia preşedintelui, care îl însoţeşte în vizitele oficiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb