Sesizarea USR privind legea ce ar restrânge dreptul ONG-urilor de a se adresa Justiţiei

D.T.
Miscellanea / 22 februarie

Sesizarea USR privind legea ce ar restrânge dreptul ONG-urilor de a se adresa Justiţiei

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să dezbată, astăzi, sesizarea din partea parlamentarilor de la USR şi Forţa Dreptei asupra legii care ar restrânge dreptul ONG-urilor de a se adresa Justiţiei, informează Agerpres.

Este vorba despre obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, pentru modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului şi pentru modificarea şi completarea Legii contenciosului administrativ 554/2004.

USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR iniţiativa legislativă pe motiv că limitează "drastic" capacitatea ONG-urilor de a se adresa Justiţiei atunci când au suspiciuni că anumite construcţii ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale. Actul normativ ar favoriza "mafia imobiliară", susţin reprezentanţii celor două partide.

"Legea restrânge, în mod profund neconstituţional, accesul la Justiţie, prin reducerea radicală - de la 5 ani la 1 an - a termenului în care organizaţiile civice pot ataca în instanţă hotărârile prin care sunt aprobate documentaţiile construcţiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenţie", arată sursa.

Potrivit USR, prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanţii societăţii civile, contrar articolului 16 din Constituţie privind egalitatea în drepturi.

Senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia de administraţie publică, susţine că legea impune termene foarte scurte pentru contestarea avizelor de construcţie. Potrivit acestuia, prin actul normativ se elimină, totodată, elementele de transparenţă obligatorie din timpul etapelor construcţiei.

"Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate şi dezvoltatori, în favoarea celor din urmă. Acest lucru nu poate rămâne aşa. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL şi UDMR nu pot face chiar orice vor în România", afirma Raoul Trifan.

În sesizarea depusă la CCR se invocă şi lipsa fundamentării temeinice şi încălcarea unor convenţii internaţionale în materia drepturilor omului la care România este parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9640
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6302
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1284
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7480
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.1652

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro