SIBEXDerivatul pe cursul euro/dolar pare mai atractiv decât cel pe Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 noiembrie 2015

Doar 12 contracte futures pe derivatul care are ca activ suport perechea euro/dolar şi 1 contract futures pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones era tot ceea se tranzacţionase la Sibex în prima jumătate din sesiunea de marţi. Volumul continua, aşadar, să graviteze în jurul minimelor, iar valoarea consemnată la ora 17.00 era de numai 175.767 lei. Conform evoluţiei de până acum din noiembrie nici perspectivele pentru partea a doua a zilei nu se arătau promiţătoare, perioada de tranzacţionare simultană cu bursa americană nemaifiind de mult una rodnică pentru lichiditatea bursei sibiene.

Perechea euro/dolar se tranzacţiona pe scadenţa decembrie 2015, simbolul EUUSR 16C având o "evoluţie" verde. Mai exact, cotaţia monedei unice valora 1,0665 dolari, apreciindu-se cu 0,30% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei(1), cifrat la 1,0633 USD. Comparativ cu închiderea de luni, euro creştea cu 0,19%. Şi pe plan extern moneda unică dădea uşoare semne de creştere, după ce statisticile macroeconomice publicate lunîn Gemania au reuşit să suţină euro. Mai mult, datorită aşteptărilor legate de majorarea dobânzii de referinţă în SUA la următoarea şedinţă de politică monetară a Băncii Centrale Americane şi a slăbiciuniilor arătate de euro, Banca Centrală Europeană ar putea aplica măsuri mai puţin agresive pentru stimularea creşterii economice, fapt care poate sprijini aprecierea euro.

Pentru simbolul DEDJIA 15L,se înregistra un singur contract. Indicele era cotat la 17.698 de puncte, în scădere cu 119 puncte faţă de "start of day price", calculat de ATHEXClear la 17.817 puncte. Raportat la închiderea de luni, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui se deprecia cu 26 de puncte. Pe Wall-Street, indicii reprezentativi americani au înregistrat pierderi la debutul şedinţei de marţi, în contextul creşterii îngrijorărilor privind securitatea globală, după ce Turcia a doborât un avion rusesc, fapt care a pus în umbră chiar şi datele economice favorabile indicate de produsul intern brut al SUA, care a crescut cu o rată anualizată de 2,1%, cu 0,6% peste datele publicate luna trecută (1,5%).

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro