SIBEXParticipanţii continuă să stea în afara "ringului" derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iunie 2015

La Sibex, prima jumătate din cea de a doua şedinţă a săptămânii a adus 26 de contracte, cu o valoare echivalentă de aproape 300.000 de lei, interesul pentru derivate menţinându-se la cote minime, participanţii preferând să stea din nou în afara "ringului" derivatelor. Dintre toate produsele disponibile erau tranzacţionate doar cinci, fără ca vreunul să impresioneze din perspectiva volumului atras sau a variaţiilor consemnate.

De pluton se detaşa, totuşi, perechea euro/dolar, derivat care pare să fie principalul produs de la bursa sibiană, la fel cum a fost şi luna trecută. Simbolul EUUSR 15F (n.a. - scadenţa septembrie) totaliza 14 contracte, iar cotaţia unei monede unice era estimată la 1,1260 USD, în scădere cu 0,76% faţă de "start of day price"(1), calculat de grecii de la ATHEXClear la 1,1346 USD. Comparativ cu cotaţia de la închiderea de luni, euro se aprecia însă cu 0,54%.

Pe segmentul derivate pe mărfuri se observau 5 contracte pe simbolul OILSC 15G, care urmăreşte evoluţia petrolului de tip Light Sweet Crude, pe scadenţa august, Barilul era estimat la 59,45 dolari, cu 1,27 USD peste preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit la 58,18 de dolari.

Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones şedinţa nu promitea o evoluţie deosebită, nivelul de lichiditate atras fiind foarte mic. Conform datelor de la ora 17.00, se înregistrau doar 3 contracte încheiate pe scadenţa iunie, care se apropie cu paşi repezi de maturitate, şi 3 pe scadenţa septembrie. Cotaţia DEDJIA 15F creştea cu doar 11 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 17.777 puncte. Raportat la închiderea de luni, DEDJIA 15F se aprecia cu doar 3 puncte. În aceste condiţii de variaţii timide, nu se putea discuta de o direcţie clară, urmând ca partea secundă a zilei să "decidă" semnul sub care urma să intre preţul futures de la Sibiu al Dow Jones, pe termenul scurt. În schimb, pentru scadenţa septembrie , cotaţia indicelui pierdea 237 de puncte faţă de "start of day price" (17.867 puncte), valorând 17.630 puncte. Faţă de cotaţia de luni DEDJIA 15I pierdea 55 de puncte.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro