SIBEX Piaţa futures, pacient la terapie intensivă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 octombrie 2015

La Sibex, prima jumătate din şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii s-a încadrat perfect în peisajul dezolant al pieţei futures din septembrie. La ora 17.15 se înregistrau 28 de contracte cu o valoare de 450.977 lei, rezultat care era totuşi unul uşor mai bun comparativ cu ziua anterioară. Per total, cea de-a noua lună din an a "adunat" puţin peste 800 de contracte (1), la acestea urmând să se adauge şi contractele realizate în partea a doua a sesiunii de miercuri. Comparativ cu luna precedentă, numărul contractelor a scăzut cu circa 30%, înregistrându-se cel mai slab rezultat lunar din anul curent. Mai mult, scăderea volumului a dus lichiditatea lunară la un nou minim istoric, bursa sibiană parând în a-şi face un obiectiv din doborârea tuturor recordurilor negative din întreaga istorie a pieţei din 1997 încoace. Practic, piaţa derivatelor este, în condiţiile date, un pacient la terapie intesivă, fiind nevoie de un miracol pentru revitalizarea acesteia.

"Ceea ce vedem noi acum nu este o bursă ci o umbră, o instituţie care practic nu-şi mai îndeplineşte rolul principal, anume acela de a oferi investitorilor în acţiuni autohtone posibilitatea de a-şi proteja portofoliile, în condiţiile în care derivate pe aceste acţiuni nici nu mai există. Totodată, nu putem vorbi nici de îndeplinirea funcţiei de piaţă speculativă, în condiţiile lipsei acute de intermediari şi de jucători", a explicat un consultant financiar.

Derivatul pe indicele Dow Jones era singurul produs tranzacţionat după mai bine de şapte ore din ultima şedinţă a lunii. Pentru scadenţa decembrie se consemnau 27 de contracte iar preţul futures de la Sibiu al indicelui creştea cu 21 de puncte faţă de "start of day price" (16.120 puncte), valorând 16.141 puncte. Faţă de cotaţia de marţi, DEDJIA 15L se aprecia cu 291 de puncte. Pentru scadenţa martie 2016 se înregistra doar un contract iar cotaţia DEDJIA 16C era estimată la 16.041 de puncte, în scădere cu 161 de puncte faţă de "start of day price" (16.202 puncte).

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

La acest total se adaugă şi contractele încheiate după ora 17.15

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb