SIBEXPiaţa Sibex, ignorată de participanţi până la deschiderea NYSE

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 ianuarie 2015

Deşi bursa nu este un loc pentru cei superstiţioşi, se poate spune că ziua de marţi 13 ianuarie a fost una cu ghinion pentru Sibex, cel puţin în prima jumătate a şedinţei, când piaţa a fost practic una părăsită. Până la ora 16:30 nu se înregistrase nicio tranzacţie pe produsele disponibile, participanţii aşteptând deschiderea de la NYSE pentru a iniţia speculaţii şi pe piaţa sibiană. Prima tranzacţie a fost consemnată abia la ora 16:34, după peste şase ore şi jumătate de la deschiderea pieţei, timp în care cererile şi ofertele din sistem nu s-au "întâlnit". Prin tranzacţia menţionată, au fost realizate 50 de contracte. Apoi, în decurs de 30 minute, totalul a ajuns la 237 de contracte, acesta fiind volumul consemnat la ora 17:00. Valoarea tranzacţiilor se situa la 4,21 milioane de lei.

Toate contractele menţionate erau realizate pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. După evoluţia descendentă de luni, "pariurile" indicau o direcţie pozitivă, cotaţia futures a indicelui apreciindu-se cu 75 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(-), cifrat la 17.707 puncte. În raport cu închiderea de luni, cotaţia futures a Dow Jones pe scadenţa martie (n.r. - simbolul DEDJIA 15C) creştea cu 235 de puncte. Evoluţia de pe Wall-Street era cea care "împingea" şi preţul futures de la Sibiu, indicii reprezentativi apreciindu-se la debutul şedinţei de la NYSE, pe fondul optimismului adus de creşterea acţiunilor din sectorul tehnologic şi după ce rezultatele unor companii, cum este Alcoa Inc., au alimentat speculaţiile că economia americană ia viteză.

Raportat la segmentul derivate pe mărfuri, respectiv la sectorul derivate pe valute nu se înregistra nicio tranzacţie. De asemenea, derivatele pe acţiuni autohtone, cât şi externe, erau ignorate de participanţi.

(-) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro