SIBEXUn singur derivat şi o singură companie, tranzacţionate la debutul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 octombrie 2015

După o săptămână slabă, în care atât piaţa la termen, cât şi piaţa spot au suferit vizibil, aşteptările privind o evoluţie mai bună la bursa sibiană erau mici la startul şedinţei de luni. Segmentul futures a confirmat acest fapt printr-o nouă evoluţie modestă, datele culese la jumătatea primei şedinţe a săptămânii indicând doar 17 contracte futures, cu o valoare de aproape 300.000 lei, volum rezultat în urma tranzacţionării unui singur produs. Simbolul "norocos" a fost DEDJIA 15L, care urmăreşte evoluţia indicelui american Dow Jones, pe scadenţa decembrie 2015. Cotaţia futures de la Sibex a celui mai cunoscut indice de pe glob era estimată la 17.057 de puncte, în coborâre cu 219 puncte faţă de "start of day price" (1), stabilit de ATHEXClear la 17.276 de puncte. Comparativ cu cotaţia de la închiderea de vinerea trecută DEDJIA 15L se deprecia cu doar 35 de puncte.

Dacă pe segmentul derivatelor nu se întâmpla practic nimic care să anunţe o îmbunătăţire a rezultatelor bursei sibiene, în schimb startul săptămânii a fost unul ceva mai bun pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de operatorul de piaţă. Acest fapt s-a datorat schimburilor cu 22.452 de acţiuni Confecţii S.A. Vaslui. Aceasta a fost însă singura companie tranzacţionată pe piaţa sibiană (2). Cotaţia unui titlu COVB valora 0,12 lei, înregistrându-se o apreciere de 20%. "Recent, pe piaţa spot Sibex, au fost aduse mai multe companii care nu par lipsite de potenţial şi care, în ultima vreme, au readus în discuţie ATS-ul operatorului care, până acum, nu-şi justifica, practic, existenţa. Sigur, problema cea mai mare este că aceste companii se tranzacţionează mai mult conjunctural, dar există posibilitatea ca din aproape în aproape, acest segment să crească în continuare", crede un broker din piaţă.

(1) Start of day price" este un preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro