SIBEXUnde şi de ce au dispărut speculatorii bursei sibiene?

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2015

La Bursa din Sibiu, a doua zi de tranzacţionare a săptămânii a adâncit criza de lichiditate, după ce, în prima şedinţă din an s-a depăşit cu greu pragul de 100 de contracte (n.r. - 112 contracte). Conform datelor de la ora 17:30, mai exact după şapte ore şi jumătate de la deschidere, numărul contractelor era de numai 12 (!), iar valoarea acestora era de 207.616 lei. În aceste condiţii, întrebările fireşti sunt unde şi de ce au dispărut speculatorii de la Sibex? Întrebări care, deocamdată, par fără răspuns. "Problema Sibex este una deosebit de gravă, întrucât participanţii nu mai au nici un fel de reacţie nici la stimulii externi, cum ar fi piaţa americană, care până nu demult, acţiona ca un şoc electric şi impulsiona din când în când evoluţia derivatelor. Acum însă asistăm la o piaţă fără reacţie şi ne putem aştepta la ce e mai rău" crede un consultant financiar.

Din "bruma" de contracte încheiate în prima jumătate a zilei, 11 au fost realizate pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa martie de anul curent. Simbolul DEDJIA 15C era cotat la 17.468 de puncte, în scădere cu 106 puncte. Şi numărul poziţiilor deschise continua să scadă, semn că jucătorii care au încă plasamente pe derivate nu prea mai sunt dispuşi să le menţină şi caută posibilitatea de a se închide. Evoluţia era una "ruptă" de piaţa din SUA, unde indicii reprezentativi evoluau pe plus la debutul şedinţei de la NYSE.

Pe segmentul derivatelor pe preţul petrolului nu se înregistra nici un contract, iar raportat la derivatele valutare se observa o singură tranzacţie, pe perechea liră sterlină/dolar, scadenţa martie, identificată prin simbolul GBUSR 15C. Moneda britanică era cotată la 1,5218 dolari, în scădere cu 0,52%.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. hahaha____________- bursa sibiana. asta nu e bursa e un kkkt. inchideti sandramaua ca e moarta ...gata.pa

    pai cred ca toata lichiditatea ultimilor ani era facuta de sima pt a tine steagul si pt publicitate...speculatorii au fost prajiti in 2008...

    E rezultatul direct al :managementului performant' al ultimilor 2-3 ani. De la Sima incoace...si lacheii lui. Lachei care l-au sapat apoi si pe el. E adevarat ca in 2008 multi speculatori s-au prajit, pe SIF-uri in special, dar pana in 2011 cel putin sibexul mergea> tot pe sif-uri, apoi tlv apoi DJ...Acum? Praf si pulbere...Niste paraziti care si-au luat banii degeaba. Pacat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro