SIF Banat-Crişana - primul SIF care renunţă la pragul de deţinere

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2020

SIF Banat-Crişana - primul SIF care renunţă la pragul de deţinere

Propunerile grupului format în jurul SIF Oltenia nu au întrunit majoritatea de voturi necesară pentru adoptare

SIF Banat-Crişana (SIF1) este prima societate de investiţii financiare care renunţă la pragul de deţinere, după votul de ieri al acţionarilor în acest sens, potrivit raportului remis de SIF1 către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pe de altă parte, diminuarea capitalului SIF1, prin anularea a 72,84 milioane de acţiuni, echivalentul a 14,07% din societate şi suspendarea dreptului de vot pentru aceste titluri, până la înregistrarea reducerii capitalului social, puncte introduse pe ordinea de zi la solicitarea grupului coagulat în jurul SIF Oltenia (SIF5), nu au întrunit majoritatea de voturi necesară pentru adoptare, în condiţiile în care, pentru ambele puncte au fost 15,06% de voturi "pentru", 36,09% de voturi "împotrivă" şi 48,85% de "abţineri".

Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), care prevede printre altele eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, a intrat în vigoare începând cu data de 24 ianuarie a acestui an, iar societăţile de investiţii financiare trebuie să se conformeze noilor reglementări în următoarele şase luni, ceea ce înseamnă că, începând cu cea de-a doua parte a lunii iulie, nu va mai exista o limită a deţinerilor pe care o poate avea un acţionar la SIF Banat-Crişana.

Este o măsură aşteptată de peste un deceniu, majoritatea analiştilor şi brokerilor din piaţa noastră considerând limitarea participaţiei într-un SIF drept principala frână pentru o mai bună valorificare a activelor deţinute de aceste societăţi, cu implicaţii pozitive pentru preţurile din piaţă.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social. Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Anul trecut, Legea FIA a parcurs întregul proces legislativ, fiind promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în decembrie 2019.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Cu un pachet de 30% din sif controlezi siful.Aia cu argumentul principal persista si in ziua de azi la sifuri.

  Cat adevar au grait ei atunci in 1997. 

  1. Numai de tepari am avut parte de la revolutie incoace..... nimic nu merge cum trebuie, parca autoritatile merg mana in mana cu infractorii....!

   Ai dreptate. Numai țepari care stau din 90 încoace. Țepari ca Tudor Ciurezu și alții. Ai dreptate. La puscarie cu Ciurezu și cu cei care au făcut matrapazlâcuri la sif 5. Mai avem puțin și ii vedem după gratii

   Eu nu vreau sa plece Ciurezu ! Cine o mai duce la Marriot pe Calițoiu ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2021
Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro