SINDALIMENTA:"Susţinerea industriei alimentare autohtone trebuie să fie trecută pe lista de priorităţi a Guvernului"

C.B.
Miscellanea / 30 martie 2020

"Susţinerea industriei alimentare autohtone trebuie să fie trecută pe lista de priorităţi a Guvernului"

Susţinerea industriei alimentare autohtone trebuie să fie trecută pe lista de priorităţi a Guvernului, pentru că ea trebuie să lucreze la capacitate maximă în această perioadă, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) - Sindalimenta.

Aceştia solicită autorităţilor să ia măsuri rapide pentru sancţionarea fermă a speculanţilor, pentru protejarea producătorilor autohtoni, a angajaţilor din industria alimentară şi a populaţiei.

"Avem produse de strictă necesitate ale căror preţuri au crescut nejustificat. Preţul materiei prime, cu excepţia cărnii de porc încă nu a crescut, producătorii produc alimente la acelaşi preţ, iar preţurile la poarta fabricii sunt la fel ca acum o lună de zile. Dacă aceste creşteri apar în anumite magazine, acestea sunt cauzate, pe de o parte, de comerciant, iar pe de altă parte de aceşti interlopi care profită de situaţie şi împotriva cărora statul român nu a luat nicio măsură şi nici nu arată că ar fi interesat să ia", se menţionează într-un comunicat al Sindalimenta.

Conform sursei citate, sindicatele din industria alimentară a solicitat deja Guvernului adoptarea, în regim de urgenţă, a câtorva măsuri, printre care: eliminarea taxelor şi impozitelor pentru societăţile din industria alimentară pe o perioadă de 6 luni; scutirea de la plata taxelor pe salariu pentru o perioadă de 6 luni în cazul angajaţilor din industria alimentară; stoparea exporturilor de materie primă pentru industria alimentară şi încurajarea importurilor pentru acest sector; sprijinirea sectorului de procesare a cărnii prin acordarea de subvenţii pentru procesare.

Reprezentanţii federaţiei mai subliniază că agricultura românească are nevoie de sprijinul statului în această perioadă în care ar trebui să fie în plină desfăşurare campania de însămânţări şi atrag atenţia că blocarea activităţilor agricole va costa România foarte scump.

"Există pericolul ca, pe fondul crizei medicale, la nivel mondial să se înregistreze o scădere a producţiilor agricole, iar acest lucru va avea ca efect scumpirea tuturor produselor agricole, deci şi a importurilor. Tocmai de aceea, fermierii trebuie sprijiniţi în această perioadă. După mai bine de o săptămână de când Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) - Sindalimenta cere Guvernului plafonarea preţurilor la energia electrică, termică, carburanţi şi apă, în sfârşit acesta a reuşit să înţeleagă necesitatea acestei măsuri, iar duminică seara, prin Ordonanţa militară 4, a pus-o în practică. Poate, într-un final, va pricepe şi ministrul Agriculturii că se impune şi plafonarea preţurilor la produsele alimentare", se mai precizează în comunicat.

De asemenea, Sindalimenta mai solicită Guvernului adoptarea, în regim de urgenţă, a unui plan de măsuri care să asigure creşterea performanţelor sectorului zootehnic de creştere a porcilor, asta şi în contextul în care România a pierdut, începând cu data de 23 martie, statutul de ţară liberă de pestă porcină clasică.

Totodată, reprezentanţii industriei alimentare susţin că Executivul trebuie să adopte rapid un plan de măsuri pentru sprijinirea legumicultorilor care în perioada imediat următoare vor începe să apară în pieţe cu produse româneşti.

"Salvaţi agricultura şi industria alimentară din România. Avem potenţial şi trebuie să dovediţi că luarea măsurilor menite să dezvolte aceste sectoare de activitate reprezintă pentru dumneavoastră o prioritate. Nu neglijaţi activitate sectoarelor fără de care nu putem funcţiona - sectorul de distribuţie!", cer membrii Sindalimenta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pana acum a mers asa, acum vreti si voi o felie de cascaval dupa ce straini au cumparat mii de hectare :))

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb