SINDICALIŞTII CARTEL ALFA:"Proiectul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul este o formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare"

A.P.
Miscellanea / 23 martie 2021

"Proiectul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul este o formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare"

Sindicaliştii "Cartel Alfa" reclamă că proiectul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost adoptat de guvern într-o primă lectură şi va fi trimis la Parlament "în lipsa unei dezbateri reale cu partenerii sociali şi fără a lua în considerare observaţiile transmise de către aceştia". Ei cataloghează proiectul drept o "formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare" şi cer retragerea lui, scrie news.ro.

"În forma în care a fost adoptată de guvern, legea va genera mai multe disfuncţionalităţi, ratând tocmai rezolvarea problemei centrale, şi anume cumulul pensiei cu salariul pentru persoanele ieşite mai devreme la pensie, în baza unor legi speciale. În plus, efectul va fi menţinerea în posturi a anumitor persoane şi blocarea în consecinţă a acestor posturi pentru cei mai tineri, iar în companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care funcţionează într-un mediu concurenţial, efectul va fi pierderea bruscă a unui segment important din personalul calificat. Proiectul de lege nu reprezintă altceva decât o formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare, ceea ce este inacceptabil. Din acest punct de vedere, este de subliniat că persoanele care au îndeplinit condiţiile standard de pensionare, conform calcului actuarial, şi-au îndeplinit obligaţia de contribuţie, care să le permită să beneficieze de pensie", transmis oficialii Cartel Alfa marţi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Aceştia reclamă că prevederea conform căreia care salariatul, fără acordul angajatorului, poate rămâne în funcţie până la 70 de ani, "în baza simplei sale notificări, în condiţiile în care capacitatea de muncă a lucrătorului respectiv nu este supusă niciunui test sau filtru" va permite "promovarea noii generaţii".

În plus, sindicaliştii susţin că aplicarea prevederilor acestei legi şi societăţilor comerciale cu capital majoritar sau integral de stat reprezintă "o formă de eliminare a competitivităţii dintre operatorii din acelaşi domeniu, în piaţa privată şi de stat, prin defavorizarea companiilor de stat, ceea ce poate reprezenta şi o formă de subminare a economiei naţionale".

"În fapt, proiectul nu rezolvă problema sesizată, aceea că persoanele ieşite la pensie pe baza legilor speciale să nu poata cumula salariul cu pensia într-o instituţie publică, până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită retragerea proiectului de lege în forma actuală şi reluarea consultărilor cu partenerii sociali astfel încât soluţia legislativă să răspundă problemelor reale şi să vină cu soluţii adecvate şi aplicabile. Până în acest moment, propunerile Ministerului Muncii, validate de întregul executiv, arată că nu se doreşte o soluţie corectă la problema cumulului pensiei cu salariul, ci doar realizarea în mod arbitrar de economii la buget, prin amputarea unor drepturi individuale", mai transmit sindicaliştii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vad ca nu ati venit cu nici o solutie pt interzicerea cumularii pensiei cu salariul.

    Hai sa va dau una simpla: Interdictia cumulului pt toti cei care nu au implinit varsta standard de pensionare, prevedere astazi valabila doar pt populime. Si la fel aplicarea de penalitati la pensionarile anticipate (adica a acelora facute inainte de implinirea varsti standard) si pt "speciali", nu doar pt populime. 

    Dar politicienii nostri, pt mituirea unor categorii socio-profesionale ("specialii") si in cardasie cu liderii de sindicat, vin numai cu solutii complicate, care vor cadea la Curtea Constitutionala (alti "speciali") si ei vor putea spune : noi am vrut dar nu s-a putut.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro