Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret solicită alocarea a 1% din PIB pentru Ministerul Tineretului şi Sportului

I.A.M.
Politică /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Sindicaliştii din sport şi tineret solicită Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui României alocarea unui procent de 1% din PIB în anul 2020 pentru Sport şi Tineret, "în contextul acutizării problemelor cu care se confruntă cel mai sărac domeniu de activitate".

Potrivit Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST), performanţa se obţine în condiţii precare, doar prin talentul şi determinarea sportivilor şi antrenorilor, informează Agerpres,

"Este nevoie de soluţii urgente pentru salvarea acestui sector aflat în colaps şi de investiţii punctuale, după modelul altor guverne din ţările UE, care au acordat interes deosebit mişcării sportive şi programelor de tineret, cu scopul de a obţine performante în sport şi de a păstra tinerii în propria ţară. Având în vedere că anul 2020 este an olimpic, iar în urmă cu patru ani s-a înregistrat cea mai slaba participare a sportivilor noştri la o ediţie a Jocurilor Olimpice, ţinând cont de faptul că pentru sportul de masă nu se acordă interes din partea factorilor de decizie, ajungându-se la un procent de peste 32% al copiiilor care nu practică niciun sport şi la un grad de obezitate de 55% în rândul populaţiei, este nevoie de o intervenţie rapidă de la cel mai înalt nivel pentru stoparea acestui declin al sportului de performanţă, dar şi al celui de masă. Având în vedere că noul guvern anunţă o creştere majoră pentru Educaţie, spre 6% din PIB, considerăm că procentul de 1% din PIB pentru Sport şi Tineret ar reprezenta necesarul pentru demararea unor măsuri urgente ca activitatea din acest domeniu să depăşească criza majoră în care se află", menţionează reprezentanţii SNST.

Sindicaliştii susţin că, în ultimii 15 ani, numărul tinerilor din România a scăzut cu peste 2,4 milioane, de la 7,5 milioane la 5 milioane, şi că Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) este al doilea patrimoniu, dar ultimul ca buget privind administrarea, reparaţiile şi investiţiile, transmite aceaşi sursă.

În viziunea SNST, principalele cauze ce au condus la situaţia actuală din domeniul sportiv sunt: bugetul insuficient din ultimii 20 de ani care s-a situat între 0,025% şi 0,044% din PIB, lipsa investiţiilor în infrastructură, deprofesionalizarea cauzată de demotivarea financiară şi de lipsa programelor de perfecţionare, lipsa unor proiecte şi măsuri concrete pentru a relansa sportul românesc şi activităţile de tineret, imposibilitatea administrării bazelor sportive şi a taberelor de tineret din lipsa finanţării (60% dintre acestea sunt nefuncţionale) şi dezinteresul total al politicului faţă de segmentul Sport şi Tineret.

"În ultimii ani, schimbările au fost dese la nivelul conducerii MTS, miniştrii neacordând importanţă problemelor semnalate, pasându-le de la unul la celălalt, iar pentru îndreptarea situaţiei actuale este nevoie de creşterea finanţării acordate Ministerului Tineretului şi Sportului, întrucât cu sumele alocate în ultimii ani nu se poate asigura o calitate mai bună a vieţii tinerilor şi sportivilor şi nici nu se poate restabili funcţionalitatea bazelor sportive, taberelor şi centrelor de agrement. Distribuirea fondurilor pentru aceste domenii de către guvernările anterioare frizează domeniul ridicolului la nivel european, alocaţiile bugetare din statele UE fiind de zeci de ori mai mari! Lupta continuă din ultimii ani privind salarizarea decentă a antrenorilor, sportivilor, personalului din federaţiile sportive naţionale şi a salariaţilor din unităţile subordonate MTS este un deziderat atât al SNST, cât şi al actualului guvern privind corectarea acordării unor drepturi şi asigurând astfel motivaţia necesară obţinerii de rezultate şi performanţe. De asemenea, activităţile sportivilor şi ale antrenorilor presupun cheltuieli importante legate de alimentaţia de efort, indemnizaţii, premieri, echipament, transport, cercetare şi materiale sportive, cheltuieli ce au fost micşorate de la an la an determinând scăderea rezultatelor şi chiar creşterea abandonului sportiv la nivel de performanţă", atrag atenţia sindicaliştii, mai scrie Agerpres.

SNST apără drepturile şi interesele celor din Sport şi Tineret. Sindicatul este afiliat la Federaţia Publisind/BNS, fiind o entitate independentă în raport cu autorităţile publice, partide politice, patronate, asociaţii, culte şi alte organizaţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS