Singurul terminal de gaze lichefiate din Grecia a majorat importurile pentru a înlocui gazele ruseşti

V.G.
Internaţional / 23 septembrie 2022

Singurul terminal de gaze lichefiate din Grecia a majorat importurile pentru a înlocui gazele ruseşti

Grecia şi-a redus la jumătate importurile de gaze ruseşti în acest an, graţie majorării livrărilor din partea altor producători de gaze la singurul său terminal de gaze lichefiate, amplasat pe insula Revithoussa, în apropiere de Atena, a declarat ieri directorul operatorului sistemului de conducte de gaze din Grecia, DESFA, pentru Reuters, transmite Agerpres.

Timp de mai mulţi ani Grecia a depins de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale însă în ultima perioadă a majorat achiziţiile de gaze lichefiate din alte ţări, în linie cu planul Uniunii Europene vizând reducerea dependenţei de energia furnizată de Rusia. Grecia a primit gaze ruseşti via conducta Turkstream, care aprovizionează şi Ungaria via Serbia.

Terminalul de gaze lichefiate de la Revithoussa, o mică insulă amplasată la 40 de kilometri de capitala Atena, poate stoca 225.000 de metri cubi de gaze şi de asemenea poate regazifica 1.400 de metri cubi de gaze pe oră.

Această facilitate a generat un interes crescut din partea importatorilor interni şi regionali de gaze şi a jucat un rol crucial în strategia energetică a Greciei şi în eforturile de a-şi asigura aprovizionarea înainte de venirea iernii, a declarat directorul general de la DESFA, Maria Rita Galli.

"În contextul crizei energetice, Revithoussa este o infrastructură importantă, fiind un terminal de import care permite aprovizionarea din diferite surse, pentru ca diferite surse de gaze lichefiate să ajungă pe piaţa de gaze din Grecia", a spus Maria Rita Galli. "Deja în acest an, am maximizat gradul de utilizare a terminalului de la Revithoussa, în condiţiile în care importul de gaze din Rusia a scăzut de la 40% până la mai puţin de 20%", a adăugat directorul DESFA.

Chiar dacă există o cerere crescută pentru gaze lichefiate la nivel mondial, numărul cargourilor care au ajuns la terminalul de la Revithoussa s-a dublat comparativ cu anul trecut.

În paralel, Bulgaria a început să importe gaze lichefiate prin terminalul de la Revithoussa, după ce livrările de gaze ruseşti au fost oprite ca urmare a deciziei autorităţilor de la Sofia de a nu plăti factura în ruble, cum a cerut grupul rus Gazprom.

Prezent joi la o conferinţă organizată la Bucureşti, ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, a spus că, de la începutul acestui an şi până în prezent, ţara sa a exportat două miliarde de metri cubi de gaze naturale spre Bulgaria, în creştere faţă de 700 milioane de metri cubi în 2021.

"Există un interes crescut. Avem multe părţi interesate să îşi rezerve sloturi la terminal. În luna octombrie vom organiza licitaţia pentru 2023 şi ne aşteptăm la un interes puternic din partea jucătorilor naţionali şi internaţionali", a subliniat directorul DESFA.

Aproape două treimi din cantitatea de 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe care Grecia o consumă în fiecare an este utilizată pentru producţia de electricitate. La fel ca şi alte state europene, Grecia se confruntă cu o explozie a preţurilor la energie şi, începând de anul trecut, a cheltuit aproximativ nouă miliarde de euro pentru a subvenţionat facturile la electricitate pentru gospodării şi firme.

În luna iulie, DESFA a închiriat o navă de tip FSU (floating storage unit -unitate de stocare plutitoare- nr) care este ancorată în apropiere de insula Revithoussa şi poate creşte capacitatea de stocare a terminalului cu 145.000 de metri cubi suplimentari, dacă va fi nevoie. Nava ar urma să rămână pe loc până la finele lui 2023, până când DESFA va găsi o soluţie permanentă, care ar putea implica cumpărarea unei nave care va fi conectată, prin intermediul unei conducte, de terminalul de la Revithoussa, a spus Galli.

"Dacă nu am fi avut astăzi terminalul de la Revithoussa am fi fost într-o situaţie similară cu alte ţări din Balcani, total dependenţi de importurile de gaze ruseşti", a subliniat directorul DESFA.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. NU inteleg stirea fara informatie,

  cat gaz rusesc sa importat pana in 2021, 

  cat gaz lichefiat se import acum IN PROCENTE %,

  ca sa aflam marele progres cu gazul lichefiat.  

  1. Scrie in articol, Grecia importa gaz lichefiat "DE LA ALTI PRODUCATORI".... China, India.... mari producatori de gaze... daca nu stiai... au descoperit o mina de aur... se cheama Rusia. Acum Europa nu mai importa gaz ieftin de la rusi ci gaz rusesc scump de la indieni si chinezi. Mare afacere.

   Pai afacerea e ca mujicii incaseaza cu 30% mai putin pe gazul vandut la indieni si chinezi si vand o treime comparativ cu ce vindeau in Europa. Adaugat la asta ca vand pe ruble inca o pierdere....dar asta e genul de afaceri care se fac in mujicia:-)

   cu resursele furate din teritoriile minoritatilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb